Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vyslankyňa OSN pre Mjanmarsko: Represálie musia prestať, ľud nás potrebuje

Protesty v Mjanmarsku Zobraziť galériu (3)
Protesty v Mjanmarsku (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Osobitná vyslankyňa OSN pre Mjanmarsko Christine Schranerová Burgenerová v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN naliehala, aby sa skoncovalo s "represáliami" mjanmarskej armády voči protestujúcim obyvateľom. Zároveň žiadala radu, aby reagovala na "zúfalé prosby" prichádzajúce z ázijskej krajiny.

"Naša jednota voči Mjanmarsku je teraz potrebná viac než kedykoľvek v minulosti," povedala Schranerová Burgenerová na zasadnutí o kríze, ktoré sa konalo za zatvorenými dverami. "Represálie musia prestať." Dodala, že denne dostáva z Mjanmarska približne 2000 odkazov vyzývajúcich na medzinárodné kroky.

Osobitá veľvyslankyňa OSN v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Aung Shine Oo, File)

"Nádej, ktorú vkladajú do OSN a svojho členstva, mizne a ja som si priamo vypočula zúfalé prosby - od matiek, študentov a starších ľudí," uviedla podľa tlačovej agentúry AFF. "Dovoľte mi zopakovať: medzinárodné spoločenstvo by nemalo dávať legitimitu alebo svoje uznanie niečomu takému - režimu, ktorý bol zavedený silou," vyhlásila.

Vyslankyňa však nežiadala o uvalenie medzinárodných sankcií na juntu v Mjanmarsku, ktorá 1. februára pri vojenskom prevrate zosadila civilnú líderku Aun Schan Su Ťij a pri násilnom potláčaní protestov zabila vyše 50 ľudí. Mjanmarská armáda sa dlhodobo spolieha na podporu Číny, člena bezpečnostnej rady s právom veta. Aj keď Peking vyjadril pochybnosti nad vojenským prevratom, nepripojil sa k sankciám západných štátov.

Protesty v Mjanmarsku sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Altaf Qadri)

Diplomati už skôr uviedli, že neočakávajú žiadne vyhlásenie na záver piatkového zasadnutia, ktoré zvolala Británia. Ich predpoklad sa splnil: členovia bezpečnostnej rady sa len dohodli na vypracovaní textu vyhlásenia, ako napísala agentúra AP. Schranerová Burgenerová apelovala na svetové mocnosti, aby "mohutne a naliehavo" vyvíjali tlak na obnovu demokracie v krajine. "Musíme odsúdiť konanie armády, ktorá naďalej vážne podrýva zásady tejto organizácie a ignoruje naše jasné signály, aby sa ich držala," uviedla vyslankyňa.

Viac o téme: MjanmarskoBR OSNChristine Schranerová Burgenerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu