Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Počas plavby z Líbye zahynulo 41 migrantov: Ďalší sú nezvestní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Joan Mateu)

RÍM - Najmenej 41 migrantov zahynulo, keď sa im cez víkend v Stredozemnom mori počas plavby z Líbye do Talianska potopil čln. Informovali o tom v stredu agentúry AP a AFP s odvolaním sa na Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Medzinárodnú organizáciu pre migráciu (IOM).

Obete patrili medzi 120 migrantov, ktorí 18. februára vyplávali z pobrežia Líbye na nafukovacom člne. Už po 15 hodinách sa však ich čln začal napĺňať vodou. Osem ľudí zahynulo, dokým sa k ich plavidlu dostala obchodná loď plaviaca sa v oblasti. Ďalšie osoby prišli o život počas náročnej záchrannej a pátracej operácie. Medzi nezvestnými sa nachádzajú tri deti a štyri ženy. Posádke obchodnej lode sa podarilo zachrániť 77 utečencov, ktorí boli prevezení do talianskeho prístavného mesta Porto Empedocle.

Od začiatku roka 2021 sa v Stredozemnom mori utopilo približne 160 migrantov a utečencov v snahe dostať sa do Európy zo severu Afriky, priblížili agentúry. Za rovnaký čas však zhruba 3600 migrantov, ktorým sa nebezpečnú cestu podarilo prekonať, bolo deportovaných naspäť do Líbye.

Viac o téme: PlavbaObeteNezvestníMigrantiLíbya
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu