Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rokovania o voľbách v Somálsku stroskotali: Prezidentovi už čoskoro vyprší mandát

Mohamed Abdullahi Farmaajo
Mohamed Abdullahi Farmaajo (Zdroj: SITA)

MOGADIŠO - Mimoriadne rokovania medzi lídrami somálskych politických frakcií sa skončili bez dosiahnutia dohody o priebehu prezidentských volieb. Oznámil to predstaviteľ somálskej vlády len niekoľko dní pred tým, ako súčasnému prezidentovi 8. februára vyprší mandát. V sobotu o tom informovala agentúra AFP.

Očakáva sa, že somálsky prezident Mohamed Abdullahi Farmaajo v priebehu soboty oznámi ďalšie kolo rokovaní. Je však pravdepodobné, že sa sporiace strany - ústredná vláda v Mogadiše a päť somálskych poloautonómnych oblastí - nestihnú do 8. februára dohodnúť, komentuje AFP. To by viedlo k ústavnej kríze v čase, keď táto krajina čelí islamistickému povstaniu, invázii kobyliek a potravinovej neistote.

"Vláda bola pripravená rokovať a všetky sporné otázky vyriešiť, niektorí bratia to však nedokázali pochopiť, a odmietli nájsť riešenie," uviedol v piatok somálsky minister informácii Osman Abukar Dubbe. Prezident Farmaajo dosiahol dohodu s lídrami piatich poloautonómnych oblastí vlani 17. septembra, na základe ktorej sa mali koncom roka 2020 uskutočniť najprv parlamentné voľby a v roku 2021 prezidentské.

Dohoda však následne stroskotala, čo prehĺbilo napätie medzi prezidentom Farmaajom a jeho regionálnymi rivalmi, najmä Ahmedom Madobeom, lídrom oblasti Jubaland. Práve tento región je častým dejiskom bojov medzi miestnymi a vládnymi silami.

Somálsko je už desaťročia zmietané vojnou. Ozbrojenci z aš-Šabábu, ktorí sú napojení na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida, sa dlhodobo pokúšajú zvrhnúť somálsku ústrednú vládu, ktorú okrem približne 700 príslušníkov armády USA podporuje aj približne 20.000 vojakov Africkej únie. Aš-Šabáb presadzuje v Somálsku radikálny výklad islamského práva šaría.

Viac o téme: VoľbyPrezidentSomálskoMogadišoMohamed Abdullahi Farmaajo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu