Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Počas protestov na podporu Navaľného zadržali vyše 1300 ľudí: Jeho právnici sa chcú odvolať na ESĽP

Alexej Navaľnyj Zobraziť galériu (7)
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Viac ako 1300 ľudí zadržala polícia v Rusku počas utorňajších demonštrácií na podporu opozičného politika Alexeja Navaľného, ktoré sa konali v niekoľkých mestách po celej krajine. S odvolaním sa na portál OVD-Info monitorujúci zatknutia počas hromadných protestov o tom informovala agentúra AFP.

Moskovský súd v utorok zmenil Navaľného podmienečný trest v kauze Yves Rocher na skutočný pobyt za mrežami na dva roky a osem mesiacov. Súd pritom zohľadnil približne ročný pobyt v domácom väzení, ktorý si Navaľnyj odpykal už predtým. Podľa OVD-Info väčšinu demonštrantov zadržali v Moskve, kde sa krátko po vynesení rozsudku nad Navaľným ľudia zišli na úradmi nepovolenom proteste v centre mesta. Bezpečnostné opatrenia boli posilnené aj na ďalších uliciach metropoly.

Budovu súdu obkolesili policajti
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

V hlavnom meste podľa portálu OVD-Info zadržali v utorok 1116 ľudí, v Petrohrade 246. Niekoľko zatknutých evidujú aj v mestách Iževsk, Omsk, Čeľabinsk či Krasnodar. Navaľnyj v utorok počas vystúpenia na súde v Moskve požadoval svoje okamžité prepustenie, ako aj slobodu pre všetkých politických väzňov v krajine, pričom súdny proces vedený proti svojej osobe označil za nezákonný.

Uväznenie Navaľného odsúdili predstavitelia viacerých západných demokracií vrátane USA, EÚ, Británie, Francúzska a Nemecka. Podľa Navaľného obhajkyňe Oľgy Michailovovej sú jeho právnici pripravení podať odvolanie na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP), keďže v Rusku už vyčerpali všetky možnosti.

Navaľného právnici sa hodlajú odvolať na ESĽP

Advokátsky tím ruského disidenta Alexeja Navaľného sa odvolá voči utorkovému rozhodnutiu moskovského súdu, ktorý zmenil jeho podmienečný trest v kauze Yves Rocher na skutočný pobyt za mrežami na dva roky a osem mesiacov. Súd pritom zohľadnil približne ročný pobyt v domácom väzení, ktorý si Navaľnyj odpykal už predtým. Jeho právnici sú pripravení podať odvolanie na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP), keďže v Rusku už vyčerpali všetky možnosti, uviedla pre tlačovú agentúru TASS Navaľného obhajkyňa Oľga Michailovová.

Alexej Navaľnyj
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Moscow City Court via AP)

Ruská polícia zatkla niekoľko ľudí z davu, ktorý sa krátko po vynesení rozsudku zišiel na úradmi nepovolenom proteste na Manéžnom námestí v centre Moskvy. Bezpečnostné opatrenia boli posilnené aj na ďalších uliciach metropoly. Uväznenie Navaľného odsúdili predstavitelia viacerých západných demokracií vrátane USA, EÚ, Británie, Francúzska a Nemecka.

Podľa vyhlásenia hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej by sa však západné krajiny mali radšej venovať riešeniu vlastných problémov, než vyzývať na prepustenie Navaľného. "Prestaňte sa miešať do vnútorných záležitostí suverénneho štátu a venujte sa vlastným problémom. Určite ich máte dosť," uviedla Zacharovová.

Kremeľ dúfa, že osud Navaľného nebude mať vplyv na vzťahy Ruska s Európskou úniou. Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý podľa tlačovej agentúry Interfax dodal, že ruská strana má v úmysle dôsledne vysvetľovať okolnosti prípadu Navaľnyj, ale nebude si všímať a reagovať "na mentorské vyhlásenia Európskej únie". Peskov súčasne vyjadril nádej, že "nedôjde k takému nezmyslu, akým by bolo prepojenie vyhliadok na zlepšenie vzťahov medzi Ruskom a EÚ s prípadom tohto väzňa".

Dmitrij Peskov
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Merkelová: Rozsudok má ďaleko od princípov právneho štátu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v utorok pripojila k výzvam na prepustenie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý si po tom, ako mu súd v Moskve zmenil v utorok trest z podmienečného na nepodmienečný, odpyká vo väzení najmenej dva a pol roka. Informovala o tom agentúra AFP.

"Rozsudok nad Alexejom Navaľným má ďaleko od akýchkoľvek princípov právneho štátu. Navaľnyj musí byť okamžite prepustený. Násilie voči pokojným demonštrantom musí prestať," uviedla Merkelová v tvíte, ktorý zverejnil jej hovorca Steffen Seibert. Francúzsky prezident Emmanuel Macron odsúdenie Navaľného označil za "neprijateľné".

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Kenzo Tribouillard, Pool via AP)

"Politický nesúhlas nikdy nie je zločinom," napísal Macron na Twitteri. Podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa je verdikt proti Alexejovi Navaľnému "trpkým úderom proti základným slobodám a právnemu štátu v Rusku". Navaľného uväznenie v utorok odsúdil aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Prepustenie ruského opozičného politika žiadal i šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Čoskoro ho presunú do väzenského tábora

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj nebude v blízkej budúcnosti presunutý z Moskvy do väzenského tábora, kde by si mal odpykať trest, ktorý nad ním v utorok vyniesol súd v Moskve v kauze Yves Rocher. Pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy to uviedla Jeva Merkačevová, členka moskovskej pobočky verejnej monitorovacej komisie (ONK) - tie pôsobia v 85 regiónoch Ruskej federácie a ich úlohou je monitorovanie dodržiavania ľudských práv v miestach núteného zadržiavania ľudí.

Agentúra Interfax medzičasom informovala, že keď rozsudok nadobudne platnosť, Navaľného prevezú do niektorého z nápravných zariadení v Centrálnom federálnom okruhu ležiacom v blízkosti Moskvy. Nikolaj Zujev z ONK pripustil, že teoreticky je možné, že Navaľnyj si trest odpyká vo vyšetrovacom väzení v Moskve.

Navaľného právnička Oľga Michajlovová pre Echo Moskvy pripomenula, že v súlade s utorkovým rozsudkom moskovského súdu by Navaľnyj mal vo väzení stráviť dva roky a osem mesiacov, keďže časť podmienečného trestu v trvaní 3,5 roka, vyneseného v roku 2014, absolvoval v domácom väzení, kým sa kauza vyšetrovala. Potvrdila, že jej mandant sa odvolá proti verdiktu moskovského súdu a obráti sa aj na Radu ministrov Rady Európy, kde bude namietať, že Rusko neplní rozsudok vynesený Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP).

Počas protestov na podporu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Moscow City Court)

Rozsudok z roku 2014 vynesený ruskými súdmi v kauze Yves Rocher Európsky súd pre ľudské práva zrušil a Navaľnyj dostal od ruského štátu náhradu škody za nezákonné prenasledovanie. Aj samotná firma Yves Rocher v roku 2013 vykonala audit, ktorého výsledky potvrdili, že uzavretím dohody s bratmi Navaľnými jej nevznikla žiadna škoda. Nezávislá politologička Jekaterina Šuľmanová pre Echo Moskvy vyjadrila názor, že revízia Navaľného rozsudku v kauze Yves Rocher súvisí s voľbami do Štátnej dumy, ktoré sa budú konať na jeseň tohto roku.

"Posledné udalosti okolo Navaľného a konfrontácia medzi jeho podporovateľmi a Kremľom otvárajú novú stránku v politických dejinách krajiny," uviedla zasa novinárka Jevgenija Aľbacová. Aľbacová sa tiež obáva, že vlaňajší atentát na Navaľného s použitím nervovoparalytickej látky zo skupiny novičok nie je posledný.

Navaľného odsúdenie kritizovali lídri viacerých štátov sveta. Vo štvrtok do Moskvy pricestuje šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International žiada, aby sa téma politických väzňov v Rusku a prijatie viacerých represívnych zákonov stali kľúčovými na jeho rokovaniach s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

Súd v Moskve nariadil prešetriť postup probačného úradníka

Súd v Moskve, ktorý v utorok rozhodol v kauze ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, nariadil Federálnej službe pre výkon trestu (FSIN), aby prešetrila konanie probačného úradníka, u ktorého sa mal Navaľnyj v pravidelných intervaloch hlásiť v rámci výkonu podmienečného trestu. Informovala v utorok agentúra Interfax.

Súd sa tak stotožnil s názorom prokuratúry, podľa ktorej probačný úradník nezvládol dohľad nad Navaľným, odsúdeným v roku 2014 za spreneveru 30 miliónov rubľov (približne 327.500 eur) spoločnosti Yves Rocher Vostok a ďalších štyroch miliónov z inej firmy na podmienečný trest väzenia v trvaní 3,5 roka s päťročným probačným dohľadom. Podľa rozhodnutia súdu sa Alexej Navaľnyj mal v súlade s podmienkami svojho podmienečného trestu dvakrát mesačne dostaviť na stretnutie s probačným úradníkom.

Ruskí aktivista a politik
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin, File)

V auguste 2017 mu bola skúšobná doba predĺžená do 29. decembra 2020, pretože na schôdzku s probačným úradníkom sa opakovane nedostavil a polícia voči nemu začala aj tri správne konanie v iných veciach. Prokremeľský Prvý kanál v utorok vo svojej reportáži o Navaľného súdnom procese zdôraznil, že tento politik a protikorupčný aktivista systematicky porušoval skúšobnú dobu podmienečného trestu, pričom tak údajne urobil najmenej 50-krát, pričom ešte aj cestoval do zahraničia "za peniaze, ktoré boli darmi od občanov".

Televízia tiež pripomenula, že Navaľnyj je "už skoro každý rok figurantom" nejakého správneho konania pred súdom. Dodala, že Federálna služba pre výkon trestu v Navaľného prípade už dvakrát požiadala o zmenu podmienečného trestu na nepodmienečný, pričom však tento súd zakaždým prehrala. Súdy boli podľa televízie "zhovievavé" a "nedôsledné.

Podľa Prvého kanála Navaľnyj zámerne ignoroval výzvy FSIN, aby plnil podmienky trestu, a "nedal tak Federálnej službe pre výkon trestu inú možnosť", len žiadať o zmenu trestu na nepodmienečný. Agentúra RIA Novosti uviedla, že v prípade, ak odsúdení neplnia podmienky stanovené v rozsudku o podmienečnom treste, podľa zákona im hrozí odobratie privilégia na výkon podmienečného trestu. Tento postup sa v Rusku "využíva pomerne aktívne", napísala RIA Novosti.

Peskov: Reakcia polície na protesty bola odôvodnená

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu vyhlásil, že reakcia ruskej polície na protesty na podporu uväzneného opozičného politika Alexeja Navaľného bola "odôvodnená". Podľa agentúry AFP Peskov takto reagoval na správy o mnohých prípadoch násilia, ktorého sa policajti dopustili voči účastníkom zhromaždení zvolaných na Navaľného podporu a za jeho oslobodenie.

Peskov na brífingu vyhlásil, že "konanie (úradmi) nepovolených zhromaždení vo všeobecnosti vyvoláva obavy" a poskytuje dôvod na tvrdé kroky polície, ktorého boli podľa hovorcu "v rámci zákona".

Poľsko pre kauzu Navaľného vyzýva na tvrdý postoj voči Rusku

Rozhodnutie súdu v prípade ruského opozičného politika Alexeja Navaľného dokazuje, že situácia v oblasti ľudských práv a demokratických slobôd v Rusku sa zhoršuje. Demokratický svet by z toho mal vyvodiť správne závery, uviedol v rozhovore pre agentúru PAP poľský politik Krzysztof Szczerski. Upozornil na "vnútornú rozporuplnosť situácie, keď politici EÚ vyzývajú ruské orgány, aby zmenili svoju politiku, a zároveň túto moc financujú, napr. prostredníctvom projektu Nord Stream 2". "Nemôžete požadovať zmenu politiky a zároveň túto politiku financovať investíciami, ktoré vedú k dlhodobým zmluvám, ktoré zvyšujú závislosť Európy od ruského plynu," vyhlásil pre PAP Szczerski, ktorý do 4. januára zastával funkciu šéfa prezidentskej kancelárie a následne bol prezidentom Andrzejom Dudom poverený funkciou splnomocnenca pre zriadenie Úradu pre medzinárodnú politiku prezidenta Poľskej republiky.

Podľa Szczerského sú potrebné sankcie, ktoré budú reálnym prejavom nesúhlasu s politikou Kremľa. Szczerski v stredu v rozhovore pre PAP zdôraznil, že "každá aktivita Európskej únie v kontaktoch s Ruskom by mala mať jediný cieľ: oslobodenie Alexeja Navaľného a kroky vedúce k dodržiavaniu ľudských práv a demokratických slobôd v Rusku". Poľský minister poznamenal, že táto premisa platí aj pre avizovanú návštevu šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella v Moskve. Ak sa má táto návšteva uskutočniť, mala by byť venovaná len prípadu Alexeja Navaľného, nemala by byť "zámienkou pre rozhovor o návrate k pravidelným, normálnym kontaktom medzi Európskou úniou a Ruskom".

Szczerski zdôraznil, že "za súčasných okolností by bol taký reset veľmi veľkou politickou chybou." Demokratický svet by podľa Szczerského mal prijať "reálne kroky na vyjadrenie nesúhlasu s ruskou politikou". Uviedol, že "je potrebný balík sankcií, ktoré by nemali byť symbolické, ale mali by reálne ukazovať" na nesúhlas euroatlantického spoločenstva s ruskou politikou. Dodal, že "musí ísť o rozhodnutia, nie len výzvy" na adresu Ruska. Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau v príspevku na sociálnej sieti Twitter napísal, že "Alexej @navalny sa stal obeťou politického prenasledovania, ktoré porušuje základné zásady právneho štátu". Šéf poľskej diplomacie vyzval ruské úrady, aby prepustili Navaľného a prestali s uplatňovaním represívnych opatrení proti jeho podporovateľom.

Viac o téme: VäzenieProtestyReakcieSúd RuskoAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu