Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Líbyjskému ministrovi vnútra išlo o život: Prežil pokus o atentát, člen jeho ochranky zomrel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Mohamed Ben Khalifa, File)

TRIPOLIS - Líbyjský minister vnútra Fathí Bašagha prežil v nedeľu pokus o atentát, ku ktorému došlo neďaleko Tripolisu. Informovala o tom agentúra AFP.

Bašagha je považovaný za jedného z najvplyvnejších členov líbyjskej vlády národnej jednoty, ktorú uznáva OSN. Minister vyviazol z útoku bez zranení, na rozdiel od jedného z členov svojej ochranky. Na ministrov konvoj, ktorý sa presúval po ceste vedúcej popri pobreží na východnom okraji Tripolisu, spustili paľbu z obrneného vozidla toyota vybaveného guľometom. Policajná eskorta paľbu opätovala, na čo došlo k prudkej prestrelke.

Jeden z útočníkov prišiel o život a dvoch zadržali. Líbya upadla do chaosu v roku 2011 po zvrhnutí bývalého diktátora Muammara Kaddáfího. V posledných rokoch medzi sebou súperili o moc dve konkurenčné vlády: jedna, podporovaná OSN so sídlom v Tripolise a druhá v Tobruku na východe krajiny, lojálna vplyvnému veliteľovi Chalífovi Haftarovi. 

Začiatkom februára si delegáti súperiacich líbyjských frakcií zvolili predstaviteľov novej dočasnej vlády v snahe zjednotiť vojnou zmietanú krajinu a pripraviť ju na decembrové voľby. Za dočasného premiéra si zvolili Abdala-Hámida Muhammada Dbaibu a za dočasnú hlavu trojčlennej prezidentskej rady bývalého veľvyslanca v Grécku Muhammada Manfího.

Jedným z favoritov na post dočasného premiéra bol práve minister vnútra "tripoliskej" vlády Fathí Bašagha. K nedeľňajšiemu pokusu o atentát sa nikto neprihlásil a zatiaľ nie je jasné, kto za ním stál. Americký veľvyslanec v Líbyi Richard Norland útok na ministra odsúdil a vyzval na jeho dôkladné vyšetrenie.

Viac o téme: AtentátMinister vnútraLíbyaTripolisFathí Bašagha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu