Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bankár sa mal podieľať na sprenevere 5,5 miliardy: VIDEO Chcel zdrhnúť z krajiny, to sa však prerátal!

(Zdroj: FB/NABU)

KYJEV - Ukrajinské bezpečnostné sily prinútili k pristátiu v Kyjeve lietadlo, v ktorom zadržali jedného z bývalých členov vedenia najväčšej ukrajinskej banky Privatbank. Bankár figuruje v kauze sprenevery 5,5 miliardy dolárov (4,5 miliardy eur).

VIDEO Vodca opozície a najznámejší kritik Putina s kontroverznou minulosťou: Kto je Alexej Navaľnyj?

Bývalý zástupca šéfa banky Volodymyr Jacenko sa pokúšal odletieť súkromným lietadlom z Dnipro (predtým Dnepropetrovsk) do Viedne, napísal na svojom webe denník Ukrajinská pravda s odvolaním na protikorupčný úrad a generálnu prokurátorku. Šéf skupiny detektívov a riaditeľ protikorupčného úradu požiadali riadenie letovej prevádzky, aby kvôli "naliehavým vyšetrovacím opatreniam" nariadilo lietadlu pristáť. Tak sa aj stalo a lietadlo dosadlo na pristávaciu dráhu kyjevského letiska Boryspil.

Генпрокурор погодила повідомлення про підозру колишньому заступнику голови правління ПриватБанку у вчиненні злочину,...

Uverejnil používateľ НАБУ Pondelok 22. februára 2021

Denník pripomenul, že Jacenko patrí k žalobcom z radov bývalých manažérov, ktorí sa domáhajú zrušenia rozhodnutia o zrušení dohôd o kúpe akcií banky, uzavretých v čase, keď sa štát rozhodol Privatbanku kvôli katastrofálnej situácii ústavu znárodniť, teda v decembri 2016. Jacenko sa vtedy stal menšinovým akcionárom s podielom vo výške 0,3 percenta. Teraz je Jacenko prvým zadržaným členom bývalého vedenia banky.

Štát sa rozhodol banku vyvlastniť, aby ju zachránil pred krachom, ktorý mohol na Ukrajine vyvolať dominový efekt. Toto rozhodnutie uvítal Medzinárodný menový fond ako "dôležité opatrenie" na zabezpečenie finančnej stability. Na súdoch toto rozhodnutie napadol hlavný z bývalých vlastníkov, oligarcha Ihor Kolomojskyj. Ukrajinská centrálna banka obvinila Kolomojského, že z banky pred znárodnením vytuneloval 5,5 miliardy dolárov, ale až doteraz nebol nikto z bývalých vlastníkov či členov vedenia bankového domu zadržaný, pripomenula AFP.

Viac o téme: SpreneveraBankárUkrajinaVolodymyr Jacenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu