Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čína popravila bývalého bankára odsúdeného za korupciu a bigamiu

China Huarong
China Huarong (Zdroj: SITA/CCTV via AP Video, File)

PEKING - Čínske orgány v piatok popravili bývalého vplyvného bankára odsúdeného za korupciu vrátane poberania úplatkov v hodnote 260 miliónov dolárov (214,5 milióna eur) a bigamiu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšiu televíznu stanicu CCTV.

Bývalého šéfa spoločnosti China Huarong, jednej z najväčších štátnych investičných spoločností v krajine, popravili v meste Tchien-ťin na severe Číny. "Laj Siao-min pobral mimoriadne veľa úplatkov, okolnosti tohto zločinu boli obzvlášť vážne, ako aj jeho spoločenské následky," uviedol čínsky Najvyšší ľudový súd. Odsúdený sa mohol podľa médií pred výkonom trestu stretnúť s blízkymi príbuznými, spôsob popravy však nešpecifikovali. Čínska justícia odsúdi až 99 percent obvinených a iba veľmi zriedkavo zruší vynesený rozsudok smrti, komentuje AFP. Presný počet vykonaných popráv v krajine je považovaný za štátne tajomstvo.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty international odhaduje, že Čína popraví ročné tisíce ľudí, teda viac než ktorákoľvek iná krajina. Bývalého finančníka Laja odsúdili na smrť začiatkom januára. Súd v Tchien-ťine ho uznal za vinného z mnohoženstva, pretože mal mimomanželský vzťah a deti. Laj navyše údajne zneužil svoje postavenie na spreneveru verejných financií vo výške viac ako 25 miliónov jüanov (3,2 milióna eur) v rokoch 2009-18. V ostatných rokoch bolo v súvislosti s protikorupčnými čistkami čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga odsúdených niekoľko vysokých predstaviteľov vládnucej komunistickej strany, pripomína AFP.

Viac o téme: PopravaKorupciaBigamiaČínaChina Huarong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu