Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Viedeň spustila platformu na anonymné nahlasovanie podozrení z korupcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Predstavitelia rakúskej metropoly Viedeň predstavili v pondelok novú internetovú platformu, na ktorej môžu ľudia anonymne nahlasovať podozrenia z korupcie či zneužitia právomocí verejných činiteľov. Informovala o tom agentúra APA.

Starosta Viedne Michael Ludwig priblížil, že novovytvorená platforma umožní občanom hlásiť aj podozrenia z hospodárskej trestnej činnosti, úplatkárstva, daňových únikov či porušovania predpisov. Zástupca viedenského starostu Christoph Wiederkehr novovzniknutú platformu označil za "dôležitý míľnik" v oblasti transparentnosti a boja proti korupcii. Iniciatíva má posilniť dôveru ľudí v politiku a správu vecí verejných.

"Takéto niečo v Rakúsku ešte na komunitnej úrovni neexistuje," poznamenal s tým, že Viedeň je v tejto sfére priekopníkom. Tento "priestor bez strachu" bude chrániť i osoby, ktoré podozrenia z korupcie nahlásia, dodal Wiederkehr s tým, že bude zaistená ich "absolútna anonymita".

Záznamy, ktoré ľudia na platforme zadajú, prejdú internou revíziou a následne sa rozhodne o ďalšom postupe. Na ich základe budú môcť byť v prípade zodpovedných činiteľov vyvodené dôsledky trestnoprávneho alebo služobného charakteru.

Od roku 2005 funguje vo Viedni i tzv. antikorupčný telefón. Ročne na tejto linke však zaznamenali podľa informácií denníka Der Standard, ktorý sa odvoláva na zdroje z viedenského magistrátu, len zhruba 50 hovorov. Väčšinu z nich tvorilo poradenstvo a otázky týkajúce sa prevencie korupcie a len v malom počte prípadov išlo o možné porušenia zákonov a predpisov.

Viac o téme: SpustenieKorupciaPlatformaViedeňNahlasovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu