Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čínske úrady zatkli novinárku, zadržali ju pre podozrenie z ohrozenia národnej bezpečnosti

Austrálska novinárka čínskeho pôvodu Cheng Lei
Austrálska novinárka čínskeho pôvodu Cheng Lei (Zdroj: SITA/AP/Ng Han Guan)

SYDNEY - Čínske úrady oficiálne zatkli austrálsku novinárku čínskeho pôvodu Cheng Lei, ktorú v Číne zadržiavajú od augusta 2020. Pre agentúru DPA to v pondelok potvrdila austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Paynová.

Cheng Lei, moderátorka pracujúca pre čínsku štátnu televíziu vysielajúcu v anglickom jazyku CGTN, bola zadržaná v auguste minulého roka pre podozrenie z ohrozenia národnej bezpečnosti. Oficiálne ju zatkli 5. februára na základe podozrenia z nelegálneho vyzrádzania štátnych tajomstiev zahraničiu, uviedla Paynová.

Austrália už viackrát vyjadrila obavy v súvislosti so zadržiavaním Cheng Lei v spojitosti s okolnosťami jej zadržania a zdravia, povedala Paynová. Ministerka zahraničných vecí dodala, že pracovníci veľvyslanectva zadržiavanú novinárku navštívili spolu šesťkrát, naposledy v januári.

Prípad Cheng Lei je jedným zo série incidentov, ktoré sa odohrali minulý rok v Číne a ktorých aktérmi boli zahraniční novinári, pripomína DPA. Dvaja austrálski novinári pôsobiaci v Číne ušli z krajiny v septembri minulého roka. Do svojej vlasti sa vrátili na odporúčanie austrálskej vlády po tom, čo im čínske úrady zakázali vycestovať, kým ich nevypočuje polícia v súvislosti s prípadom Cheng Lei.

Začiatkom minulého roka boli z Číny vyhostení všetci americkí novinári, ktorí tam pracovali pre The New York Times, The Washington Post a The Wall Street Journal. Ich vyhostenie bolo súčasťou odvetných opatrení reagujúcich na obmedzenie počtu čínskych novinárov pracujúcich v USA.

Viac o téme: NovinárkaČínaAustráliaCheng Lei
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu