Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pelosiová žiada zabrániť Trumpovi v jadrovom útoku: Vlajky na Kapitole sú na pol žrde

Americký prezident Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v piatok oznámila, že bude "konať, ak prezident Donald Trump neodstúpi z úradu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Pelosiová tiež v piatok požiadala predsedu Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA generála Marka Milleyho o preventívne kroky, ktoré zabránia "nevyrovnanému" Trumpovi podnikať akékoľvek vojenské akcie vrátane jadrových útokov.

Pelosiová sa rozprávala s generálom o tom, aby sa Trumpovi zablokovalo použitie a spustenie jadrových kódov, uviedla agentúra AFP. Šéfka dolnej komory amerického Kongresu uviedla, že situácia okolo "vykoľajeného prezidenta už ani nemôže byť nebezpečnejšia".

Podľa zdroja AP oboznámeného s telefonátom Pelosiovej s demokratickými kongresmanmi jej Milley povedal, že preventívne opatrenia, ktoré by Trumpovi zabránili iniciovať nukleárny útok, existujú. V liste kolegom z Demokratickej strany Pelosiová takisto napísala, že je pripravená spustiť procedúry impeachmentu (ústavnej žaloby) proti Trumpovi, ak dobrovoľne neodstúpi alebo ak viceprezident Mike Pence nezačne proces, ktorý jemu a kabinetu umožní prezidenta odvolať.

Pri protestoch v budove
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/John Minchillo)

"Ak prezident neodíde okamžite a dobrovoľne z úradu, Kongres začne konať," dodala Pelosiová. Neskôr prišla správa, že traja demokrati zo Snemovne reprezentantov plánujú predložiť body ústavnej žaloby proti Trumpovi na budúci týždeň, v pondelok 11. januára, čo znamená, že dolná komora Kongresu by mohla už do polovice budúceho týždňa hlasovať o odvolaní prezidenta z úradu. Agentúre AP to povedali dva zdroje oboznámené so situáciou.

Pelosiová bude o tejto záležitosti diskutovať v kolegami ešte v piatok. Trumpa má v Bielom dome 20. januára nahradiť víťaz prezidentských volieb Joe Biden. Zvrat v povolebnej situácii nastal po tom, čo Trumpovi podporovatelia v stredu 6. januára vtrhli do Kapitolu, sídla Kongresu vo Washingtone, keď práve zákonodarcovia sčítavali hlasy Zboru voliteľov a mali potvrdiť víťazstvo Bidena. Pri vzbure prišlo o život päť ľudí vrátane policajta.

Spomínanými troma demokratmi zo Snemovne reprezentantov, ktorí majú predložiť body ústavnej žaloby proti Trumpovi, sú David Cicilline zo štátu Rhode Island, Jamie Raskin z Marylandu a Ted Lieu z Kalifornie. Body obžaloby hovoria o tom, že Trump "dal zámerne vyhlásenia, ktoré povzbudzovali na bezprostredné protizákonné konanie v Kapitole - a predvídateľne doň aj vyústili".

Pelosiová spustila vlajky na Kapitole na pol žrde

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v piatok vyhlásila, že osoby zodpovedné za smrť policajta Briana Sicknicka súvisiacej s obliehaním sídla Kongresu davom podporovateľov prezidenta Donalda Trumpa "musia byť postavené pred spravodlivosť". Informovala o tom agentúra AP.

Pelosiová žiada zabrániť Trumpovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Amanda Voisard/The Washington Post)

Pelosiová tiež oznámila, že na počesť policajta spúšťa vlajky na Kapitole, sídle Kongresu, na pol žrde. Sicknick zomrel "po tom, ako bránil areál Kapitolu a chránil tých, čo tam slúžia a pracujú. Páchatelia zodpovední za smrť policajta Sicknicka musia byť postavení pred spravodlivosť", uviedla Pelosiová.

Trump svojich podporovateľov v stredu povzbudzoval, aby prišli ku Kapitolu, kde obe komory Kongresu sčítavali hlasy Zboru voliteľov a mali následne potvrdiť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách z 3. novembra. Keď Trumpovi zástancovia násilím prenikli do priestorov Kapitolu a začali ho obsadzovať, prezident ich okamžite nevyzval, aby odišli. Urobil to až neskôr na naliehanie Bidena.

Výsledkom násilných nepokojov je teraz päť mŕtvych. "Násilná a smrtiaca vzbura namierená proti Kapitolu, nášmu chrámu americkej demokracie, a proti jeho pracovníkom bola nesmiernou tragédiou a poškvrňuje dejiny nášho národa," dodala Pelosiová.

15 ľudí obžalvoali za násilie v Kongrese

Americké ministerstvo spravodlivosti v piatok oznámilo, že obžalovalo 15 ľudí podieľajúcich sa na útoku na Kongres - vrátane muža, ktorý mal so sebou bomby fungujúce podobne ako napalm. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Ministerstvo uviedlo, že zatklo niekoľko podozrivých vrátane muža s 11 Molotovovými koktailmi, ktoré mal vo svojom nákladnom vozidle, vylepšenom polystyrénovou penovou izoláciou proti ohňu.

Zatkli aj ďalšieho muža, ktorý vtrhol do kancelárie predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej. Počas stredajšieho útoku na Kongres obleteli sociálne siete fotografie muža, ako uvoľnene sedí s nohami na písacom stole v kancelárii Pelosiovej. Trumpovi podporovatelia zatiaľ vyčíňali v sálach Kongresu. Podľa americkej televízie NBC News tohto muža v piatok zatkli a odviedli do väzby.

Pelosiová žiada zabrániť Trumpovi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Julio Cortez)

Ide o 60-ročného Richarda Barnetta z mesta Gravette v štáte Arkansas. Obvinený je zo vstupu a zotrvania na zakázanom pozemku, ako aj z násilného vniknutia a krádeže verejného majetku. On sám tvrdí, že slušne zaklopal na dvere kancelárie, ale potom ho dnu sotili iní buriči vyčíňajúci v budove Kapitolu, sídle Kongresu. Muž dodal, že nechal šéfke dolnej komory Kongresu Pelosiovej na stole "škaredý odkaz".

Asistenti Pelosiovej uviedli, že jej kancelária bola v stredu spustošená, a potvrdili, že zo zasadacej miestnosti ukradli laptop. Využíval sa však len na prezentácie, dodal asistent.

Viac o téme: Donald TrumpWashingtonKapitolJadrový útokSpojené štátyNancy Pelosiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu