Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Trump sa opäť zaťal: Oznámil, že sa nezúčastní na Bidenovej inaugurácii

Americký prezident Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Dosluhujúci americký prezident Donald Trump v piatok oznámil, že sa 20. januára nezúčastní na inaugurácii novozvoleného prezidenta Joea Bidena, informovala v agentúra AP.

"Pre všetkých, ktorí sa na to pýtajú; nechystám sa ísť na inauguráciu 20. januára," napísal Trump v piatok na Twitteri. Demokrat Biden porazil republikánskeho kandidáta Trumpa v prezidentských voľbách, ktoré sa konali 3. novembra 2020. Americký Kongres Bidenovo víťazstvo definitívne potvrdil v stredu. Trump dlhodobo odmietal prijať porážku a snažil sa podnikať kroky s cieľom zmeniť výsledky volieb.

Priaznivci Trumpa v stredu násilím vnikli do sídla amerického Kongresu v hlavnom meste Washington. Kongres mal v tom čase oficiálne potvrdiť víťazstvo Bidena v prezidentských voľbách. Zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali. O život prišlo viacero ľudí.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Úradujúci minister obrany Christopher Miller vo štvrtok podpísal príkazy, ktorými na 30 dní aktivoval Národnú gardu zo štátov Virgínia, Pensylvánia, New York, New Jersey, Delaware a Maryland. Predstaviteľ ministerstva povedal, že cieľom je, aby členovia gardy pomáhali zaisťovať bezpečnosť amerického Kapitolu a okolia aj počas inaugurácie novozvoleného prezidenta Joea Bidena 20. januára.

Pompeo sa stretol s Blinkenom s cieľom zabezpečiť odovzdanie moci

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo sa v piatok po prvý raz stretol s Antonym Blinkenom, ktorého novozvolený americký prezident Joe Biden nominoval za jeho nástupcu, informovala agentúra AFP. Pompeo prisľúbiť pokojné odovzdanie moci.

Pompeo je oddaným stúpencom odchádzajúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa, píše AFP. S Blinkenom sa stretol s cieľom "uľahčiť dobre zorganizované odovzdanie moci a zabezpečiť, že americké záujmy budú v zahraničí chránené", informovalo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Minister zahraničných vecí USA
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Adnan Abidi/Pool via AP)

Demokrat Biden zvíťazil v novembrových prezidentských voľbách, keď porazil republikánskeho kandidáta Trumpa. Do úradu má oficiálne nastúpiť 20. januára tohto roka. Blinkena na post ministra zahraničných vecí nominoval v novembri minulého roka. Pompeo tento post zastáva od apríla 2018, keď nahradil Rexa Tillersona.

Demokrati zvažujú ďalší impeachment proti Trumpovi

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu môže začať proces ústavnej obžaloby prezidenta (impeachmentu) voči Donaldovi Trumpovi už na budúci týždeň, ak viceprezident Mike Pence a americká vláda nepodniknú kroky na prezidentovo odvolanie. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na vedenie demokratov v americkom Kongrese.

Katherine Clarková, podpredsedníčka Snemovne reprezentantov, povedala, že snemovňa "môže podniknúť procesné kroky" na predloženie bodov ústavnej žaloby už na budúci týždeň v prípade, že Pence neuplatní 25. dodatok americkej ústavy. Tým je možné dosiahnuť prezidentovo odvolanie. "Donald Trump musí byť zbavený funkcie," povedala Clarková pre televíznu stanicu CNN. Demokrati sa podľa jej slov chystajú využiť na to všetky nástroje, ktoré majú k dispozícii, s cieľom "ochrániť našu demokraciu".

Trump sa opäť zaťal:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Andrew Harnik)

Možný impeachment podľa AP vo štvrtok potvrdila aj predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Pence sa k možnému uplatneniu 25. dodatku verejne nevyjadril. Denník The Wall Street Journal v piatok napísal, že ak sa prezident Trump chce vyhnúť druhému impeachmentu, najlepším spôsobom by bolo prijať osobnú zodpovednosť a odstúpiť.

Príslušný 25. dodatok k ústave prijal americký Kongres v roku 1965. Rieši prevzatie funkcie šéfa Bieleho domu viceprezidentom v prípade, že prezident ju nie je schopný vykonávať, napríklad z dôvodu úmrtia alebo fyzickej či psychickej nespôsobilosti. Dodatok schválili po zavraždení prezidenta Johna F. Kennedyho a v súvislosti s obavami, ktoré vyvolali vážne zdravotné problémy jeho predchodcu Dwighta Eisenhowera.

Viac o téme: InauguráciaDonald TrumpWashingtonSpojené štátyJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu