Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tragédia na Sinajskom polostrove: Pri páde vrtuľníka zahynulo osem vojakov, medzi nimi aj česká rotmajsterka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Počet obetí štvrtkového pádu vrtuľníka mierovej misie na Sinajskom polostrove, pri ktorom zahynul aj občan Českej republiky, sa zvýšil na osem. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na misiu Mnohonárodných síl a pozorovateľov (MFO).

Na palube vrtuľníka, ktorý havaroval počas rutinnej misie neďaleko egyptského mesta Šarm aš-Šajch, bolo deväť ľudí, uviedli predstavitelia misie MFO, ktorých cituje AFP. Medzi obeťami je okrem občana Českej republiky jeden Francúz a šesť občanov USA. Deviaty pasažier, Američan, haváriu prežil a bol prevezený do nemocnice.

Predstaviteľ MFO Brad Lynch pre AFP potvrdil, že havarovaný vrtuľník patril mierovej misii a že vo veci nešťastia sa už začalo vyšetrovanie. Misia MFO vznikla v dôsledku mierovej zmluvy medzi Egyptom a Izraelom z roku 1979 a pôsobí na Sinajskom polostrove, ktorý leží medzi Izraelom, pásmom Gazy a Suezským prieplavom.

Česká republika identifikovala obeť havárie vrtuľníka ako rotmajsterku Michaelu Tichú

Armáda ČR identifikovala občianku Českej republiky, ktorá zahynula pri štvrtkovom páde vrtuľníka mierovej misie na Sinajskom polostrove, ako rotmajsterku Michaelu Tichú. Informovala o tom česká armáda na sociálnej sieti Twitter. "Stratili sme jedného z nás, rotmajsterku Michaelu Tichú. Je mi to veľmi ľúto. Na niektoré veci sa jednoducho nedá nikdy pripraviť. Úprimnú sústrasť rodine," napísal na sociálnej sieti náčelník generálneho štábu ČR Aleš Opata. Česká armáda ďalej uviedla, že "príčinou havárie bola technická chyba", informuje agentúra AFP. Michaela Tichá sa podľa AFP narodila v roku 1993.

Viac o téme: PádVojaciúmrtiaVrtuľník Sinajský polostrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu