Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dve osoby prišli o život pri zostrelení ruského vojenského vrtuľníka: Azerbajdžan sa ospravedlnil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Dimitris Tosidis/Pool via AP)

MOSKVA - Dve osoby prišli v pondelok o život pri zostrelení ruského vojenského vrtuľníka nad územím Arménska neďaleko hraníc s Azerbajdžanom, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

Vrtuľník typu Mi-24 podľa ministerstva zasiahli z prenosného protileteckého raketového komplexu. Dvaja členovia posádky zahynuli, tretí utrpel zranenia. Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, vedú už desaťročia konflikt o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu v 90. rokoch vo vojne s 30.000 obeťami na životoch.

Ťažké boje v oblasti opäť prepukli 27. septembra tohto roku a odvtedy pokračujú aj napriek už trom vyhláseným prímeriam. O život pripravili podľa oficiálnych údajov viac ako 1000 ľudí vrátane civilistov, aj keď skutočný počet obetí je podľa predpokladov oveľa vyšší.

Azerbajdžan to priznal a ospravedlnil sa

Azerbajdžan v pondelok priznal, že zostrelil ruský vojenský vrtuľník nad územím Arménska neďaleko svojich hraníc, a ospravedlnil sa za to. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Podľa skoršej správy AFP prišli o život dve osoby, členovia posádky. Tretí člen utrpel zranenia. Vrtuľník typu Mi-24 podľa ruského ministerstva obrany zasiahli z prenosného protileteckého raketového komplexu.

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, vedú už desaťročia konflikt o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu v 90. rokoch vo vojne s 30.000 obeťami na životoch. Ťažké boje v oblasti opäť prepukli 27. septembra tohto roku a odvtedy pokračujú aj napriek už trom vyhláseným prímeriam. O život pripravili podľa oficiálnych údajov viac ako 1000 ľudí vrátane civilistov, aj keď skutočný počet obetí je podľa predpokladov oveľa vyšší.

Arménsko koncom októbra požiadalo v súvislosti s týmto konfliktom o pomoc Rusko, ktoré má v krajine vojenskú základňu a s Jerevanom uzavretú dohodu o obrane, ktorá sa však nevzťahuje na Náhorný Karabach. Moskva v reakcii na žiadosť oznámila, že Arménsku poskytne "potrebnú" pomoc, ak sa boje dostanú na jeho územie.

Viac o téme: Ministerstvo obranyVojenský vrtuľníkRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu