Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Azerbajdžane bude rusko-turecké centrum na monitorovanie prímeria v Karabachu

Na snímke etnickí arménski vojaci kráčajú pri ceste neďaleko hranice medzi Náhorným Karabachom a Arménskom počas bojov medzi arménskymi a azerbajdžanskými vojenskými jednotkami v samozvanom regióne Náhorný Karabach
Na snímke etnickí arménski vojaci kráčajú pri ceste neďaleko hranice medzi Náhorným Karabachom a Arménskom počas bojov medzi arménskymi a azerbajdžanskými vojenskými jednotkami v samozvanom regióne Náhorný Karabach (Zdroj: TASR/AP Photo)

BAKU - Memorandum o vytvorení spoločného rusko-tureckého centra na kontrolu prímeria v Náhornom Karabachu podpísali v noci na štvrtok ministri obrany Ruska a Turecka, Sergej Šojgu a Hulusi Akar.

Agentúra Interfax s odvolaním sa na informované zdroje uviedla, že centrum pre kontrolu prímeria a ozbrojených akcií v zóne Náhorný Karabach sa bude nachádzať na území Azerbajdžanu. Úlohou centra bude zhromažďovať, sumarizovať a overovať informácie o dodržiavaní prímeria. Bude zaznamenávať prípady jeho porušenia prostredníctvom vizuálneho pozorovania a dronov a bude vyhodnocovať aj údaje získané z iných zdrojov. Rokovanie o vzniku tohto centra i podpis príslušného memoranda sa uskutočnili prostredníctvom videokonferencie.

Vznik centra na monitorovanie prímeria súvisí s vyhlásením o zastavení bojov v Náhornom Karabachu, ktoré v noci na 10. novembra podpísali prezidenti Ruska, Azerbajdžanu a predseda arménskej vlády. Súčasťou tohto vyhlásenia je aj klauzula, že na dodržiavanie prímeria budú dozerať ruskí vojaci. Rusko už do Náhorného Karabachu vyslalo vojenský kontingent zahŕňajúci 1960 vojakov, 90 obrnených transportérov, 380 automobilov a špeciálnu techniku, píše dodal Interfax. Vo štvrtok by pozdĺž kontaktnej línie v Náhornom Karabachu a v Lačinskom koridore, ktorý je významnou spojnicou medzi Arménskom a Karabachom, malo začať fungovať 16 ruských pozorovacích stanovíšť.

Vojenské operácie v Náhornom Karabachu sa obnovili 27. septembra, keď sa Azerbajdžan a Arménsko navzájom obvinili z ozbrojených provokácií. Následné boje si vyžiadali obete na životoch, aj z radov civilistov, zranených a materiálne škody. Dňa 8. novembra azerbajdžanský prezident Ilham Alijev oznámil, že azerbajdžanské jednotky obsadili mesto Šuša (v arménčine Šuši), ktoré je jedným z kľúčových miest v Náhornom Karabachu a leží len niekoľko kilometrov od Stepanakertu, hlavného mesta neuznanej Náhornokarabašskej republiky. O deň neskôr Jerevan potvrdil, že armáda Náhorného Karabachu stratila kontrolu nad mestom Šuši, a oznámil, že azerbajdžanské jednotky sú na okraji Stepanakertu.

Následne bolo v noci na 10. novembra podpísané spoločné vyhlásenie o zastavení všetkých bojový v Náhornom Karabachu, pričom bojujúce strany mali zostať na svojich pozíciách. Kontaktnú líniu budú kontrolovať ruské jednotky. Okrem toho si Baku a Jerevan musia vymeniť zajatcov a telá padlých. Toto trojstranné vyhlásenie podpísali arménsky premiér Nikol Pašinjan, azerbajdžanský prezident Ilham Alijev a ruský prezident Vladimir Putin.

Rusko trvá na tom, že tureckí mierotvorcovia v Karabachu nebudú

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos o opatreniach na udržanie mieru v Náhornom Karabachu. Okrem iného ním ministerstvu obrany nariadil, aby k striedaniu ruských kontingentov, ktoré v oblasti monitorujú dodržiavanie prímeria, dochádzalo najmenej dvakrát ročne. Informovala o tom vo štvrtok agentúra TASS, podľa ktorej bol výnos zverejnený v oficiálnom vládnom vestníku. Ruskí predstavitelia zároveň zdôraznili, že v Karabachu budú pôsobiť len ruské, a nie turecké jednotky.

Rozmiestnenie ruských vojakov pozdĺž kontaktnej línie v Náhornom Karabachu a v Lačinskom koridore, ktorý je významnou spojnicou medzi Arménskom a Karabachom, je zakotvené v trojstrannom vyhlásení podpísanom v noci na 10. novembra prezidentmi Azerbajdžanu a Ruska - Ilhamom Alijevom a Putinom - a arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom. V súlade s týmto dokumentom sa niekoľko regiónov na území Náhorného Karabachu dostáva pod kontrolu Azerbajdžanu; znepriatelené strany si vymienia zajatcov a telá padlých; predpokladá sa aj otvorenie koridoru medzi Azerbajdžanom a Nachičevanskou autonómnou republikou- vnútrozemskou exklávou Azerbajdžanu.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok v Moskve zdôraznil, že v Náhornom Karabachu nebudú pôsobiť turecké jednotky. Spresnil, že tureckí vojaci sa budú podieľať iba na práci spoločného rusko-tureckého centra pre kontrolu prímeria, ktoré bude sídliť v Azerbajdžane, mimo zóny ozbrojeného konfliktu. Lavrov týmto spresnením reagoval na vyhlásenia v tureckom parlamente, kde zaznelo, že tureckí vojaci budú mať v danej oblasti rovnaký status ako ruskí. Ruský minister uviedol, že spoločné rusko-turecké centrum na monitorovanie prímerie síce vznikne, ale "natrvalo" bude pôsobiť na území Azerbajdžanu.

Viac o téme: BojeAzerbajdžanArméniNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu