Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Historik sa na súde priznal k vražde svojej milenky Anastázie (†24): Jej telo rozštvrtil pílkou

Vražda v ruskom Petrohrade Zobraziť galériu (3)
Vražda v ruskom Petrohrade (Zdroj: SITA/AP, FB/Мария Арбатова)

PETROHRAD - Ruský historik Oleg Sokolov, považovaný za znalca epochy francúzskeho cisára Napoleona Bonaparteho, sa v pondelok na súde v Petrohrade priznal k vražde svojej partnerky Anastázie Ješčenkovej (†24), ktorej telo rozštvrtil. Historik doteraz na súde odmietal odpovedať na otázky ohľadom svojej viny alebo neviny.

Sokolov žil s Ješčenkovou päť rokov, vlani na jeseň ju zastrelil štyrmi ranami z pušky. Telo následne rozštvrtil pílkou - odrezal nohy, ruky a hlavu. V novembri ho v Petrohrade zadržala policajná hliadka po tom, čo opitý spadol do rieky Mojka. Muži zákona potom v jeho batohu našli ženské ruky a v jeho byte zvyšok tela.

„Priznávam sa k vražde a ľutujem to, čo som spáchal,“ citovala Sokolova agentúra Interfax „Chcem, aby ľudia vedeli, že nie som blázon, ktorý sa považuje za Napoleona, ale človek, ktorý sa celý život venoval historickým rekonštrukciám, autor 110 vedeckých prác a 17 monografií - a človek, ktorého vyznamenal francúzsky prezident,“ zdôraznil historik, ktorý svojho času prednášal aj na parížskej Sorbonne a je nositeľom Rádu čestnej légie.

V emocionálnom, asi hodinovom prejave chvíľami prechádzal do francúzštiny a hneval sa, že ho obžaloba prerušovala žiadosťami, aby "hovoril viac k veci".

V Petrohrade sa začal súd s historikom Sokolovom obvineným z vraždy milenky

Oleg Sokolov
Zobraziť galériu (3)
Oleg Sokolov  (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

V júli Sokolov na súde tvrdil, že zločin spáchal v dôsledku "psychotraumatického pôsobenia", ktoré vraj na neho dva roky vyvíjal jeho vedecký oponent Jevgenij Ponasenkov. Ten vec odmietol ako nezmysel.

Šesťdesiattriročný Sokolov sa vyšetrovateľom k vražde priznal. So svojou dvadsaťštyriročnou partnerkou a bývalou študentkou Anastáziou Ješčenkovou sa vraj pohádal a v afekte ju zabil. Z jej tela potom odrezal hlavu, ruky a nohy. Údajne mal v pláne sa tela zbaviť a potom v kostýme Napoleona verejne spáchať samovraždu.

Anastázia Ješčenková
Zobraziť galériu (3)
Anastázia Ješčenková  (Zdroj: FB/Мария Арбатова)

Historik sa francúzskym vojvodcom a cisárom zaoberal rovnako, ako jeho partnerka. Spoločne s Ješčenkovou vydali niekoľko odborných článkov, Sokolov o Napoleonovi napísal niekoľko kníh a ako expert pôsobil pri natáčaní niekoľkých filmov aj pri rekonštrukciách napoleonských bitiek.

Brutálna vražda Anastázie (†24) rukou uznávaného profesora: FOTO Ďalší hororový objav v rieke

Podľa médií sa už v roku 2008 jedna petrohradská študentka sťažovala univerzite, že ju Sokolov priviazal k stoličke, udrel ju do tváre a vyhrážal sa jej označkovaním rozžeraveným železom, pretože ho chcela opustiť. Renomovaná univerzita nijaké kroky voči historikovi nepodnikla.

Vražda v Rusku rozvírila diskusiu o beztrestnosti páchateľov domáceho násilia. Ruský parlament totiž v roku 2017 prijal zákon, podľa ktorého sa domáce násilie v určitých prípadoch neposudzuje ako trestný čin, ale iba ako priestupok. Prezident Vladimir Putin tento zákon podpísal. To podľa aktivistiek oslabilo ochranu žien a detí pred násilím a zneužívaním vo vlastnej rodine. Násilníkovi, ktorý zbije člena vlastnej rodiny, hrozí len pokuta, ak sa násilia nedopustí častejšie ako raz za rok. Podľa aktivistiek násiliu v rodine či od partnera každý rok čelí skoro 16,5 milióna Rusiek.

Viac o téme: RuskoVraždaHistorikOleg SokolovProfesor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu