Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Brutálna vražda Anastázie (†24) rukou uznávaného profesora: FOTO Ďalší hororový objav v rieke

Historik sa priznal k vražde svojej bývalej študentky. Zobraziť galériu (5)
Historik sa priznal k vražde svojej bývalej študentky. (Zdroj: FB/Мария Арбатова, TASR/AP)

MOSKVA – Oleg Sokolov (63), docent na Štátnej univerzite v Petrohrade, ktorý sa špecializuje na Napoleona, sa priznal k vražde svojej 24-ročnej doktorandky a partnerky Anastázii Ješčenkovej. Sokolov žil s Ješčenkovou päť rokov, na jeseň ju zastrelil štyrmi ranami z pušky. Telo následne rozštvrtil pílkou - odrezal nohy, ruky a hlavu. Dosiaľ vyšetrovateľom chýbal posledný kus skladačky.

Profesor skončil v rukách polície 9. novembra po tom, čo skočil do rieky Mojka, kde sa pokúšal ponoriť batoh s odrezanými ženskými rukami. Historika následne hospitalizovali pre podchladenie. Počas výsluchu, ktorému sa podrobil v nemocnici na ďalší deň, sa k vražde priznal. Vysvetlil, že ohavnému činu prechádzala hádka zo žiarlivosti. Tvrdil tiež, že Anastázia na neho zaútočila ako prvá, a to nožom. Uviedol, že konal v afekte. V snahe zamiesť stopy po čine sa rozhodol telo rozrezať na časti a zbaviť sa ich. Zistilo sa, že Sokolov vynášal kusy tela mladej ženy zo svojho bytu postupne počas dvoch dní. K samotnej vražde došlo 7. novembra.

Oleg Sokolov
Zobraziť galériu (5)
Oleg Sokolov  (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

V jeho byte sa našlo ženské telo bez hlavy. Pozostatky patrili Anastázii Ješčenkovej. Ďalšie pozostatky zavraždenej hľadal v rieke tím potápačov. V týchto dňoch na povrch vyplávala otrasná správa. Vyšetrovatelia objavili igelitové vrece, ktoré Sokolov hodil do rieky. Jeho obsahom boli nohy zabitej dievčiny.

Čítajte aj: Mrazivé slová pred súdom: FOTO Historik sa priznal k vražde svojej milenky, plánoval sa zabiť ako Napoleon

Pokus o samovraždu

Sokolov sa vo väzení v druhej polovici novembra pokúsil spáchať samovraždu. Údajne využil, že mu policajti sňali putá a pokúsil sa poraniť dýkou. Za vraždu mu hrozí až 15-ročný trest odňatia slobody.  

Anastázia Ješčenková
Zobraziť galériu (5)
Anastázia Ješčenková  (Zdroj: FB/Мария Арбатова)

Historik sa tešil množstvu ocenení

Sokolov je odborníkom na vojnové dejiny Ruska a Francúzska na prelome 18. a 19. storočia a špecializuje sa na postavu vojvodcu a cisára Napoleona Bonaparteho. Podieľal sa na vzniku mnohých dokumentov a filmov z napoleonskej éry aj na organizácii rekonštrukcií bitiek, vrátane tej pri českom Slavkove či pri Waterloo.

Oleg Sokolov
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky, File)

Francúzsky prezident Jacques Chirac Sokolovovi v roku 2003 udelil najvyššie francúzske štátne vyznamenanie Rad čestnej légie, ktorého tradíciu založil práve Napoleon. Historik pôsobil na fakulte moderných dejín petrohradskej univerzity, ktorá ho však po jeho priznaní z funkcie odvolala. Jeho študenti ho označovali za nadaného rétora, "podivná" im však pripadala Sokolovova záľuba v dobových kostýmoch, rovnako ako to, že Ješčenkovej, ktorá jeho nadšenie pre prevleky zdieľala, hovoril podľa Napoleonovej manželky Josefína.

Viac o téme: RuskoVraždaHistorikOleg SokolovProfesor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu