Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tajomstvo krajiny, ktorá z dlhodobého hľadiska zvláda boj s KORONAVÍRUSOM najlepšie, je odhalené!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RIGA – Svet sužuje druhá vlna pandémie koronavírusu. Pokiaľ ide o Európu, z dlhodobého hľadiska zvláda situáciu najlepšie Lotyšsko. V čom spočíva tajomstvo úspechu tejto dvojmiliónovej krajiny?

Lotyšsko z dlhodobého hľadiska, zo štátov starého kontinentu, najlepšie zvláda boj s covidom-19. Z celkového pohľadu v tejto dvojmiliónovej krajine počty infikovaných nestúpajú rýchlym tempom – denný prírastok infikovaných sa eviduje iba v desiatkach. Lotyšsko navyše zaznamenáva aj nízku úmrtnosť na covid, je druhé za Slovenskom. V prepočte na milióno obyvateľov má necelých 1 200 nakazených, druhá je Litva s viac ako 1 900 prípadmi. Naša krajina je na piatej priečke. Vyplýva to z údajov, ktoré platia k 6. októbru.

Tajomstvo krajiny, ktorá z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Redakcia spravodajského portálu Tvnoviny.sk sa nakontaktovala na lotyšské ministerstvo zdravotníctva, aby zistila, v čom tkvie ich tajomstvo úspechu. „S nástupom pandémie ani verejnosť, ani samotný systém zdravotnej starostlivosti nebol úplne pripravený, presne tak ako kdekoľvek inde vo svete. Preto boli spočiatku potrebné prísnejšie obmedzenia. V súčasnosti sa však prístup zmenil, keďže sme zaviedli usmernenia v rôznych oblastiach. Vypracovali sme príslušné právne predpisy a verejnosť si osvojila základné zásady, ktoré dodržiava každý deň,“ prezradila hlavné tajomstvo úspechu hovorkyňa tamojšieho ministerstva zdravotníctva Anna Strapcāne.

Aj Lotyšsku však začína silnieť druhá vlna, a štát preto nenecháva nič na náhodu. Vláda postupne začína sprísňovať opatrenia. Napríklad od 7. októbra sú povinné rúška v MHD, pričom dosiaľ boli len na rovine odporúčania. „V najbližších dňoch schválime aj mechanizmus, pomocou ktorého odkontrolujeme ľudí, či dodržiavajú toto nariadenie. Zároveň posilníme komunikáciu ohľadom toho, aby sme ľuďom dostatočne vysvetlili, prečo je dôležité nosiť rúška,“ vysvetlila Strapcāne.

Tajomstvo krajiny, ktorá z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Aj v Lotyšsku bojujú s dezinformáciami

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva priznáva, že konšpirácie okolo koronavírusu im komplikujú život. „Falošné správy majú, samozrejme, veľký vplyv. Médiá overovaním faktov pomáhajú proti tomuto problému bojovať a ministerstvo zdravotníctva sa zasa snaží poskytovať úplné a zrozumiteľné informácie,“ ozrejmila Strapcāne.

Podľa odborníčky na oblasť dezinformácií z mimovládnej organizácie Globsec Dominiky Hajdu je však hoaxov v Lotyšsku menej než na Slovensku alebo v Česku. Nejde však o náhodu, lebo krajiny Pobaltia už roky bojujú proti hoaxom. „Štátne inštitúcie tak prostredníctvom dlhodobej a systematickej strategickej komunikácie pracovali s celou spoločnosťou na budovaní povedomia o dezinformáciách, ako aj na budovaní povedomia o zahranično-politických prioritách týchto krajín. Od tejto strategickej komunikácie neupustili a dnes môžeme vidieť výsledky práve na tom, že ľudia v tomto regióne sú odolnejší voči dezinformáciám iného druhu,“ uzavrela Hajdu.

Viac o téme: LotyšskoCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu