Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Macron vyjadril ochotu stretnúť sa v Litve s líderkou bieloruskej opozície

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena, File)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron je pripravený sa počas svojej návštevy Litvy stretnúť s bieloruskou opozičnou líderkou Sviatlanou Cichanovskou, ak si to ona bude želať. Oznámil to v pondelok na tlačovej konferencii po zasadnutí francúzskej vlády jej hovorca Gabriel Attal, informovala agentúra AFP.

Cichanovská predtým vyzvala Macrona, ktorý v pondelok začne dvojdňovú návštevy Litvy, aby pôsobil ako mediátor pri riešení politickej krízy v Bielorusku. Podľa Cichanovskej by Macron mohol do dialógu medzi tamojšou vládou a opozíciou zapojiť aj Rusko.

"Čo sa deje v Bielorusku je kríza moci, autoritárskej moci, ktorá nie je schopná prijať logiku demokracie," vyhlásil Attal. Dodal, že Macron sa stretne s Cichanovskou, "ak o to požiada", počas jeho návštevy Vilniusu, kam sa politička uchýlila po prezidentských voľbách, ktoré sa konali 9. augusta. Lukašenko porazil Cichanovskú podľa oficiálnych výsledkov v pomere vyše 80 k desiatim percentám hlasov. V dôsledku sporných volieb vypukli v krajine masové protesty.

Viac o téme: StretnutieLitvaEmmanuel MacronSvitlana Cichranovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu