Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Macron na návšteve v Litve: Stretol sa aj s líderkou bieloruskej opozície Cichanovskou

Emmanuel Macron na návšteve Litvy Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron na návšteve Litvy (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

VILNIUS - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v utorok počas návštevy Litvy stretol s bieloruskou opozičnou líderkou Sviatlanou Cichanovskou. Ako informovali litovské médiá, stretnutie sa uskutočnilo v hlavnom meste Vilnius.

Ako uviedol pred schôdzkou hovorca bieloruskej aktivistky, Cichanovská chcela francúzskemu prezidentovi tlmočiť svoje presvedčenie, že nové prezidentské voľby v Bielorusku by sa mali uskutočniť ešte tento rok. "Hlavnou témou rozhovoru bude zorganizovanie nových prezidentských volieb v Bielorusku a možná mediácia iných krajín vrátane Francúzska," uviedol Cichanovskej hovorca v utorňajšom vyhlásení, ktoré bolo vydané ešte pred stretnutím s Macronom.

Cichanovská podľa hovorcu dúfa, že za politické zmeny v Bielorusku sa jednotne predstaví celá EÚ. Macrona, ktorý v pondelok začal dvojdňovú návštevy Litvy, Cichanovská vyzvala, aby pôsobil ako sprostredkovateľ pri riešení situácie v Bielorusku. Podľa Cichanovskej by Macron mohol do dialógu medzi tamojšou vládou a opozíciou zapojiť aj Rusko.

Bývalá kandidátka prezidentských volieb
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Mindaugas Kulbis)

Macron v nedeľu vyhlásil, že bieloruský prezident Alexandr Lukašenko musí odstúpiť po tom, ako EÚ odmietla uznať legitímnosť jeho sporného opätovného zvolenia. Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov augustových volieb porazil Cichanovskú v pomere vyše 80 k desiatim percentám hlasov. V Bielorusku však neustávajú masové protesty proti jeho znovuzvoleniu. Cichanovská krátko po voľbách odišla z Bieloruska do Litvy.

Macron prisľúbil, že pomôže pri sprostredkovaní v kríze v Bielorusku

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas utorňajšieho stretnutia s bieloruskou opozičnou líderkou Sviatlanou Cichanovskou v Litve prisľúbil, že pomôže sprostredkovať riešenie politickej krízy v Bielorusku. Informovala o tom agentúra AFP.

"Ako Európania urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme pomohli pri sprostredkovaní," povedal Macron novinárom po schôdzke s Cichanovskou vo Vilniuse. "Prisľúbil nám, že spraví všetko preto, aby nám pomohol pri sprostredkovaní v tejto politickej kríze v našej krajine," uviedla Cichanovská. Dodala, že Macron sa zaviazal takisto "urobiť všetko pre to, aby boli prepustení všetci politickí väzni".

Išlo o doteraz najvýznamnejšie politické stretnutie Cichanovskej, ktorá bola po prezidentských voľbách z 9. augusta nútená odísť z Bieloruska. Doteraz sa stretla s lídrami Poľska a Litvy, ako aj s ministrami zahraničných vecí krajín EÚ.

Cichanovská vystúpi pred poslancami francúzskeho parlamentu

Predstaviteľka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská sa prihovorí poslancom francúzskeho parlamentu. Povedala to v utorok po stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Litve, informuje agentúra AFP. "Dostali sme pozvanie vystúpiť vo francúzskom parlamente a prijali sme ho," povedala Cichanovská pre AFP.

Schôdzka s Macronom je doteraz najvýznamnejším politickým stretnutím Cichanovskej, ktorá bola po prezidentských voľbách z 9. augusta nútená odísť z Bieloruska. Doteraz sa stretla s lídrami Poľska a Litvy, ako aj s ministrami zahraničných vecí krajín EÚ a predniesla prejav adresovaný Rade OSN pre ľudské práva a Európskemu parlamentu.

Bieloruská opozičná politička Sviatlana
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Macron na schôdzke s Cichanovskou prisľúbil, že pomôže sprostredkovať riešenie politickej krízy v Bielorusku. "(Macron) podporuje myšlienku mediácie, pretože chápe, že pre začatie rokovaní s (prezidentom Alexandrom) Lukašenkom je potrebné zapojenie vplyvných krajín. Je pripravený s tým pomôcť," uviedla Cichanovská. "Myslím si, že o Bielorusku bude hovoriť s ruskou stranou a urobí všetko pre to, aby Rusko zapojil do týchto rokovaní," dodala.

"U pána Macrona nejde len o politický záujem, ale predovšetkým o záujem ako človeka, pretože sú pošliapavané naše práva, máme diktatúru. Rozumie ľuďom, ktorí bojujú za svoje práva," dodala Cichanovská. Cichanovská takisto vyzvala na čo najrýchlejšie vyriešenie politickej krízy v Bielorusku a zorganizovanie slobodných a spravodlivých volieb do konca tohto roka.

Viac o téme: Návšteva PrezidentFrancúzskoVilniusLitvaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu