Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Francúzsky exprezident Sarkozy čelí novým obvineniam z ilegálneho financovania

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy od pondelka čelí novým obvineniam z údajného ilegálneho financovania svojej úspešnej predvolebnej kampane z roku 2007. Oznámil to v piatok úrad finančnej prokuratúry, ktorý tak potvrdil skoršiu správu nezávislého investigatívneho webového portálu Mediapart. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Sarkozy (65), ktorý na sociálnej sieti Facebook opätovne vyhlásil, že je nevinný, je teraz obvinený zo závažného zločinu v rámci vyšetrovania údajného financovania svojej kampane z peňazí pochádzajúcich z Líbye. Sarkozy, prezident Francúzska v rokoch 2007-2012, bol už predtým obžalovaný z nezákonného financovania a pasívnej korupcie. "Po štyroch dňoch vypočúvania, počas ktorých som zodpovedal všetky položené otázky, bola moja nevina opäť raz prehliadnutá rozhodnutím neposkytujúcim žiadne dôkazy o akomkoľvek nedovolenom financovaní," napísal Sarkozy.

Sarkozy, ktorý tvrdí, že sa v tomto prípade stal obeťou "intríg", je po zosnulom Jacquesovi Chiracovi už druhým francúzskym exprezidentom čeliacim súdnemu procesu. Sarkozy je pod tlakom od roku 2012, keď Mediapart zverejnil dokument tvrdiaci, že mu bývalý líbyjský vodca Muammar Kaddáfí poskytol približne 50 miliónov eur, dopĺňa tlačová agentúra AFP.

Obaja lídri mali prekvapujúco dobré vzťahy; Sarkozy iba niekoľko mesiacov po svojom zvolení povolil Kaddáfího delegácii, aby si počas štátnej návštevy Francúzska postavila beduínsky stan oproti Elyzejskému palácu - sídlu francúzskych prezidentov. O štyri roky neskôr, v roku 2011, však Sarkozy vystupoval ako hybná sila v pozadí medzinárodnej vojenskej intervencie, ktorá prispela ku Kaddáfího zosadeniu a následnému zabitiu.

Viac o téme: FinancovanieObvineniaNicolas Sarkozy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu