Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hurikán Laura zasiahol americký štát Louisiana: Sprevádzajú ho silné búrky, vietor a povodne

Hurikán Laura naberá na sile Zobraziť galériu (2)
Hurikán Laura naberá na sile (Zdroj: SITA/AP/Jon Shapley/Houston Chronicle )

WASHINGTON - Hurikán Laura vo štvrtok zasiahol pobrežie amerického štátu Louisiana blízko mesta Cameron. Laura s vetrom až 240 kilometrov za hodinu je najsilnejším hurikánom, ktorý tento rok zasiahol Spojené štáty, píše agentúra AP.

"Extrémne nebezpečný hurikán Laura štvrtej kategórie dorazil (na pevninu) blízko Cameronu v Louisiane," uviedlo podľa agentúry AFP Národné centrum pre hurikány (NHC) o jednej ráno miestneho času (8.00 h SELČ).

Vyhlásenie ďalej uvádza, že v častiach Louisiany dochádza ku silným búrkam, "extrémnemu vetru a bleskovým povodniam". Bez prúdu zostalo približne 100.000 domácností a podnikov. Úrady informovali, že plný rozsah škôd bude pravdepodobne známy až cez deň, keď sa začnú záchranné operácie.

Hurikán Laura naberá na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/NOAA )

Laura sa vo štvrtok ráno nachádzala asi 65 kilometrov južne od mesta Lake Charles v Louisiane a mieri na severozápad. Meteorológovia uvádzajú, že oblasť môžu zasiahnuť až šesťmetrové vlny, čo ohrozí celé komunity a mestá v Louisiane a Texase. Varujú aj pred zosilnením rýchlosti vetra. Úrady už v utorok nariadili evakuáciu približne 385.000 ľudí na juhovýchodnom pobreží Spojených štátov.

Predtým, než Laura ešte ako tropická búrka zasiahla v pondelok Kubu, kde spôsobila silné dažde a záplavy, zapríčinila v nedeľu najmenej 20 úmrtí na Haiti. V dôsledku búrky tiež zahynuli štyria ľudia v hlavnom meste Dominikánskej republiky Santo Domingo.

Viac o téme: HurikánPríchodNebezpečieUSALouisiana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu