Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dominikánska republika s ráznym rozhodnutím: Začne s výstavbou plotu na hraniciach s Haiti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SANTO DOMINGO - Dominikánska republika v snahe zabrániť ilegálnej migrácii a nezákonnému obchodu začne v tomto roku s výstavbou plotu pozdĺž 376 kilometrov dlhej hranice s Haiti. Oznámil to v sobotu prezident Dominikánskej republiky Luis Abinader, ktorého citovala agentúra Reuters.

Podľa Abinadera sa výstavba hraničného plotu, ktorej náklady zatiaľ nezverejnili, začne v druhej polovici roku 2021. "V priebehu dvoch rokov chceme ukončiť vážne problémy súvisiace s ilegálnym prisťahovalectvom, obchodovaním s drogami či prevozom kradnutých vozidiel," povedal Abinader.

Bariéra bude v "najkonfliktnejších zónach" pozostávať z dvojitého plotu. Okrem toho bude zabezpečená pohybovými senzormi, kamerami na rozpoznávanie tváre a infračervenými systémami, dodal prezident pri príležitosti 177. výročia získania nezávislosti krajiny od Haiti.

Oznámenie o výstavbe hraničného plotu prišlo mesiac po tom, ako vláda Dominikánskej republiky súhlasila s tým, že pomôže Haiti s poskytovaním dokladov totožnosti Haiťanom žijúcim na jej území, píše Reuters.

Podľa vládnych odhadov žilo od roku 2018 v Dominikánskej republike zhruba polmilióna haitských prisťahovalcov spolu s desiatkami tisíc ich potomkov, ktorí sa už v tejto karibskej krajine narodili. Ako pripomína agentúra Reuters, veľká časť haitskej komunity, ktorá tvorí približne päť percent populácie Dominikánskej republiky, nemá v tejto krajine povolenie na pobyt.

Viac o téme: PlotHraniceHaitiDominikánska republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu