Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Haiti požiadalo USA o vyslanie jednotiek do krajiny: Spojené štáty to nateraz odmietli

Dočasný predseda haitskej vlády Claude Joseph
Dočasný predseda haitskej vlády Claude Joseph (Zdroj: SITA/AP Photo/Joseph Odelyn)

PORT-AU-PRINCE - V snahe stabilizovať krajinu a pripraviť cestu pre voľby po atentáte na prezidenta Jovenela Moisa požiadala dočasná haitská vláda Spojené štáty o vyslanie vojakov, ktorí by chránili kľúčovú infraštruktúru krajiny. Informáciu priniesla agentúra AP.

"Rozhodne potrebujeme pomoc a požiadali sme o ňu našich medzinárodných partnerov," vyhlásil dočasný predseda haitskej vlády Claude Joseph. "Veríme, že naši partneri môžu pomôcť národnej polícii pri riešení situácie," povedal, dodajúc, že Haiti požiadalo o pomoc pri ochrane prístavu, letiska a dodávok plynu.

Joseph vyjadril svoje zdesenie nad oponentmi, ktorí sa snažia zneužiť vraždu Moisa na uchopenie politickej moci. "Nemám záujem o mocenský boj," povedal Joseph. "Existuje iba jeden spôsob, ako sa možno stať prezidentom na Haiti a to prostredníctvom volieb. Žiadam preto všetkých o spoluprácu, aby krajina mohla mať zvoleného prezidenta," vyhlásil.  

Haitského prezidenta Moisa zavraždili v noci na stredu v jeho rezidencii. Dočasný predseda vlády Joseph povedal, že prezidenta usmrtilo "ťažko ozbrojené a dobre vycvičené" komando. Podľa haitskej polície atentát na prezidenta zosnovalo a spáchalo dovedna 28 ľudí. Dodala, že išlo o 26 Kolumbijčanov a dvoch Američanov s haitským pôvodom.

USA vyslať jednotky zatiaľ neplánuje

Spojené štáty zatiaľ odmietajú žiadosť Haiti o vyslanie amerických jednotiek do tejto karibskej krajiny, ktoré by tam po atentáte na prezidenta Jovenela Moisa chránili kľúčovú infraštruktúru. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

Podľa haitského ministra pre voľby Mathiasa Pierra Haiti predložilo Spojeným štátom žiadosť o túto pomoc počas stredajšieho rozhovoru medzi dočasným haitským premiérom Claude Josephom a americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom. Dočasná haitská vláda formulovala žiadosti o vyslanie jednotiek v listoch adresovaných americkej ambasáde a misii OSN v Haiti. O prípadnom vyslaní jednotiek OSN do Haiti by musela rozhodnúť Bezpečnostná rada OSN (BR OSN).

Ako však uvádza agentúra Reuters, podľa nemenovaného vysokého predstaviteľa americkej administratívy "Spojené štáty momentálne poskytnutie vojenskej pomoci pre Haiti neplánujú".

Pierre dodal, že žiadosti o vyslanie jednotiek vzišli z obáv, že kľúčová infraštruktúra v krajine, ako je napríklad letisko, prístav alebo energetická sieť, by sa mohli stať terčom útoku. Ďalším dôvodom je snaha umožniť konanie prezidentských a parlamentných volieb naplánovaných na 26. septembra.

Neobľúbeného haitského prezidenta Moisa zavraždili v noci na stredu v jeho rezidencii. Jeho manželka Martine bola ťažko zranená a previezli ju do USA. Podľa haitskej polície atentát vykonalo komando 28 zahraničných žoldnierov, zložené z 26 Kolumbijčanov a dvoch Američanov haitského pôvodu - Jamesa Solagesa (35) a Josepha Vincenta (55). Doteraz bolo zatknutých 20 podozrivých vrátane dvojice Američanov. Ďalší traja boli zabití. Motívy tohto činu zostávajú neznáme. Vzhľadom na to, že medzi zatknutými sú Američania a Kolumbijčania, Washington aj Bogota plánujú pomôcť Haiti s vyšetrovaním.

Viac o téme: PrezidentAtentátUSAHaiti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu