Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Haiti zasiahlo ničivé zemetrasenie: Všade sú ruiny, obrovský počet mŕtvych!

Zemetrasenie s magnitúdou 7,2, ktoré zasiahlo západné pobrežie Haiti, si vyžiadalo početné obete na životoch. Zobraziť galériu (2)
Zemetrasenie s magnitúdou 7,2, ktoré zasiahlo západné pobrežie Haiti, si vyžiadalo početné obete na životoch. (Zdroj: Twitter/Caribbean Culture)

PORT-AU-PRINCE - Zemetrasenie o sile 7,2 stupňa, ktoré dnes zasiahlo Haiti, si vyžiadalo najmenej 227 obetí, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na miestnu civilnú obranu. Podľa agentúry Reuters sú hlásené tiež stovky zranených a nezvestných. Haitská vláda vyhlásila kvôli zemetraseniu na mesiac stav núdze.

Haitský premiér Ariel Henry na Twitteri oznámil, že zemetrasenie spôsobilo straty na životoch a škody na majetku v rôznych častiach krajiny. Ľudí vyzval, aby sa zjednotili a tak čelili tejto "dramatickej situácii". Premiér pre celú krajinu na mesiac vyhlásil núdzový stav.

Galéria: Silné zemetrasenie na Haiti

Geologická služba Spojených štátov (USGS) v súvislosti so zemetrasením vydala i výstrahu pred vlnami cunami, ktoré môžu pozdĺž pobrežia Haiti siahať do výšky jedného až troch metrov.

Epicentrum zemetrasenia, ktoré Haiti zasiahlo v sobotu o 08.29 h miestneho času (14.29 h SELČ), sa nachádzalo 12 kilometrov severovýchodne od Saint-Louis du Sud v hĺbke desiatich kilometrov. Otrasy cítili i obyvatelia hlavného mesta Port-au-Prince vzdialeného zhruba 160 kilometrov, ktorí v strachu pred zrútením budov vybehli von zo svojich domovov. Zemetrasenie si všimli i obyvatelia Dominikánskej republiky či Jamajky.

MIMORIADNE Haiti zasiahlo ničivé
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: emsc-csem.org)

Zemetrasenie podľa fotografií miestnych obyvateľov poškodilo tamojšie školy i domy na juhozápadnom polostrove Haiti. Na sociálnych sieťach ľudia zdieľali ruiny budov vrátane kostola  v meste Les Anglais, v ktorom sa v čase zemetrasenia konala bohoslužba.

AFP pripomína, že krajina sa ešte stále spamätáva z ničivého zemetrasenia s magnitúdou 7.0 spred 11 rokov, ktoré usmrtilo podľa odhadov najmenej 200-tisíc ľudí a 300-tisíc ďalších utrpelo zranenia. Veľká časť Port-au-Prince i okolitých miest sa premenila na trosky a vyše jeden a pol milióna ľudí prišlo o strechu nad hlavou.

Viac o téme: ObeteŠkodyZemetrasenie Haiti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu