Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Divoké orgie, pissing aj daňové podvody! Trumpov bývalý právnik vydáva knihu odhalení

Michael Cohen bol blízky spolupracovník Donalda Trumpa. Zobraziť galériu (2)
Michael Cohen bol blízky spolupracovník Donalda Trumpa. (Zdroj: SITA/ AP)

WASHINGTON - Michael Cohen bol dlhú dobu právnikom Donalda Trumpa. Snažil sa zahladzovať jeho prešľapy. Teraz napísal svoje spomienky na dobu, keď bol americký prezident obchodníkom s nehnuteľnosťami - vrátane sexuálnych afér a "Golden Showers".

"Viem, kde sú jeho mŕtvoly v pivnici, lebo som ich sám pochovával." Bývalý osobný právnik amerického rezidenta Donalda Trumpa, Michael Cohen, poskytol "chuťovku" zo svojej knihy, ktorá má prísť na trh v nadchádzajúcich týždňoch. Bývalá pravá ruka Trumpa zverejnila na internete predslov k očakávanej knihe „Disloyal: A Memoir“. Cohen v nej nešetrí zničujúcou kritikou prezidenta.

"Svojím spôsobom som ho poznal lepšie ako jeho rodina, pretože som videl skutočného muža v striptízových kluboch, na obchodných stretnutiach a v tých neskrývaných chvíľach, keď odhalil, kým skutočne je: podvodník, klamár, vulgárny chlap, rasista, dravé zviera, hochštapler," píše v predslove bývalý dôverný priateľ Trumpa.

"Podvádzal som pre kvôli nemu dodávateľov, okrádal jeho obchodných partnerov, klamal som jeho manželke Melania, aby som skryl jeho nevery, šikanoval som ľudí, ktorí ohrozovali jeho cestu k moci." V sexkluboch v Las Vegas zažil "Golden Showers" - sexuálne praktiky s močením, daňové podvody, obchody so skorumpovanými úradníkmi z bývalého Sovietskeho zväzu a sprisahania, ktoré umlčali tajné Trumpove milenky.

Cohen tiež píše, že Trump tajne spolupracoval s Ruskom pred prezidentskými voľbami v roku 2016 - ale nie „sofistikovaným“ spôsobom, ako ho jeho kritici obviňujú. Pravicový populista vo voľbách "podvádzal", píše právnik bez uvedenia akýchkoľvek podrobností.

Kniha by mala prísť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/ AP)

Trump nazval Cohena krysou

Biely dom označil pre CNN knihu za čistý výmysel. Cohen je podľa neho známy klamár.

Cohen bol Trumpovym "čističom" a mužom pre temné záležitosti.  V priebehu ruskej aféry však spolupracoval so špeciálnym vyšetrovateľom Robertom Muellerom a svedčil pred kongresom. Trump ho preto nazval „krysou“, čo znamená niečo ako zradca.

Na začiatku svojho predslovu Cohen píše, že sa pred svojím svedectvom pred Snemovňou reprezentantov USA bál o svoj život. "Prezident Spojených štátov chcel, aby som bol mŕtvy," píše Cohen. "Alebo ako by povedal Donald Trump, nevadilo by mu, keby som bol mŕtvy. Takto sa vyjadroval Trump. Ako šéf mafie."

Cohen bol v decembri 2018 odsúdený na tri roky väzenia za daňové, finančné delikty a krivé výpovede. Advokát okrem iného zaplatil tajné peniaze pornoherečke Stormy Danielsovej a bývalej modelke časopisu Playboy pred prezidentskými voľbami v roku 2016, ktoré uviedli, že mali vzťahy s Trumpom. Cohen tak porušil zákony o financovaní kampaní.

V dôsledku koronakrízy bol Cohen  v máji prepustený z väzenia do domáceho väzenia. V júli ho však znovu zatkli - podľa jeho právnikov, aby mu zabránili v jeho knižnom projekte. Sudca s tým súhlasil, hovoril o "odvetných opatreniach" zo strany orgánov a nariadil, aby bol Cohen prepustený späť do domáceho väzenia.

Kniha by mala byť v predaji ešte pred prezidentskými voľbami, ktoré sa konajú 3. novembra.

Viac o téme: VoľbyPrávnikDonald TrumpMichael Cohen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu