Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Španielsko je na počiatku druhej vlny nákazy: Šokujúce slová tamojšej epidemiologičky o novoinfikovaných

Koronavírus v Španielsku Zobraziť galériu (5)
Koronavírus v Španielsku (Zdroj: SITA/AP)

MADRID – V súvislosti so Španielskom jestvujú obavy, že krajina je na počiatku druhej vlny epidémie. Katalánsko by mohlo opäť sprísniť opatrenia proti šíreniu koronavírusovej nákazy, ak sa situácia do desiatich dní nezlepší. V pondelok to povedal šéf vlády regiónu na severovýchode Španielska Quim Torra. Regionálny premiér varoval, že v mnohých častiach Katalánska sú koronavírusové dáta podobné tým z doby pred marcovým zavedením obmedzenia pohybu v Španielsku.

Torra dodal, že cieľom jeho kabinetu je vyhnúť sa zavádzaniu tak prísnych opatrení ako na jar, kedy Španieli prakticky nemohli opúšťať svoje domovy.

V regióne Katalánsko rýchlo narastá počet novoinfikovaných

Katalánskej úrady 17. júla odporučili ľuďom, aby ostali doma a vychádzali len v nutných prípadoch. Úrady ďalej zakázali zhromažďovanie viac ako desiatich osôb a obmedzili kapacitu reštaurácií a barov. Počty prípadov covidu-19 v regióne totiž rastú rýchlejšie ako vo zvyšku Španielska.

KORONAVÍRUS Výskyt nákazy sa v Španielsku za posledné tri týždne strojnásobil

Podľa španielskej epidemiologičky Andrey Burónovej súvisí zákaz s tým, že veľký počet novoinfikovaných po celej krajine je medzi mladými ľuďmi.

Španielsko je na počiatku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Katalánsko, ktoré má vyše 7,5 milióna obyvateľov, za uplynulý týždeň zaznamenalo 5 400 nových prípadov koronavírusovej infekcie. Torra podľa denníka El País napriek tomu uistil, že Katalánsko je bezpečnou destináciou pre turistov.

V posledných dňoch nárast počtu novoinfikovaných v Španielsku opäť zrýchlil. Podľa posledných údajov Európskeho centra pre infekčné choroby (ECDC) z 25. júla malo Španielsko v uplynulých dvoch týždňoch takmer 40 infikovaných na 100.000 obyvateľov. Z tohto hľadiska je v Európe situácia horšia už len v Luxembursku, Rumunsku, Bulharsku a vo Švédsku.

Na jar patrilo Španielsko medzi najhoršie zasiahnuté európske štáty. Doteraz sa v krajine covidom-19 infikovalo podľa štatistík americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa 272.421 ľudí a 28.432 pacientov s koronavírusovou infekciou zomrelo.

Španielsko je na počiatku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Briti, ktorí sa vracajú zo Španielska, musí ísť do karantény

Britská vláda v sobotu oznámila, že ľudia vracajúci sa zo Španielska budú musieť ísť do dvojtýždňovej karantény.

Cestovná kancelária TUI kvôli novému obmedzeniu zrušila všetky zájazdy do pevninského Španielska. „Vieme, ako veľmi sa naši zákazníci tešia na dovolenku v zahraničí a niektorí sa budú schopní s novými pravidlami karantény vyrovnať. Preto všetci, ktorí si želajú vycestovať na Kanárske a Baleárske ostrovy, budú môcť od pondelka 27. júla odcestovať podľa plánu,“ uviedla firma vo vyhlásení.

Britský kabinet občanov tiež vyzval, aby sa kvôli riziku šírenia ochorenia covid-19 vyhli všetkým cestám do pevninského Španielska, ktoré nie sú nevyhnutné.

Španielski obyvatelia vstupujú do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

Kanárske a Baleárske ostrovy teda spomenuté nie sú, avšak aj po návrate z nich musia ísť ľudia na dva týždne do izolácie. Nové pravidlá vstúpili do platnosti o sobotnej polnoci. „Ochrana verejného zdravia je našou absolútnou prioritou. Toto rozhodnutie sme prijali, aby sme zabránili možnému šíreniu vírusu v Británii,“ uviedla britská diplomacia vo svojom vyhlásení. „Vždy sme dávali jasne najavo, že v prípade, že to bude potrebné, určitú krajinu okamžite odstránime zo zoznamu tých bezpečných,“ dodala.

„Je to príšerné, pretože to prišlo úplne nečakane, nemali sme čas sa pripraviť a každý teraz panikári,“ citovala agentúra Reuters Emily Harrisonovú, ktorá sa o nutnosti karantény dozvedela len krátko pred odletom z dovolenky na madridskom letisku. Stovky či tisíce ďalších ľudí zrejme nadchádzajúcu dovolenku v Španielsku zrušia, pretože nechcú kvôli zamestnaniu riskovať, že budú musieť po návrate zostať ďalšie dva týždne doma, uviedla BBC.

Situácia sa zhoršila aj v Nemecku a vo Francúzsku

Britská vláda nesleduje len vývoj situácie v Španielsku. „Ak uvidíme, že rastú čísla v niektorej krajine, pre ktorú teraz nepotrebujeme karanténu,... museli by sme prejsť k činu, pretože nemôžeme podstúpiť riziko, že sa koronavírus opäť rozšíri po Spojenom kráľovstve,“ povedala v pondelok pre televíznu stanicu Sky News námestníčka britského ministra zdravotníctva Helen Whatelyová.

Odpovedala tak na otázku, či by sa v budúcnosti mohla karanténa vzťahovať na navrátilcov z Nemecka či Francúzska, ktoré minulý týždeň tiež zaznamenali niekoľko tisícok nových prípadov nákazy.

Agentúra Reuters poznamenala, že druhá vlna obmedzení cestovania by mohla zničiť časti európskeho turizmu.

Viac o téme: ŠpanielskoNákazaDovolenkaCestovanieKaranténaCovid-19KoronavírusDruhá vlna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu