Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

ZÁHADA talianskeho ostrova Giglio: Jasajú aj epidemiológovia, nik z miestnych nemal covid-19

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GIGLIO – Taliansky ostrov Giglio v Toskánskom súostroví je hotovou záhadou. Od vypuknutia pandémie nového koronavírusu sa tam totiž nikto z tamojších obyvateľov neinfikoval covidom-19. Ohromení sú aj samotní epidemiológovia.

Epidemiologička z milánskej univerzity Paola Mutiová, ktorá pochádza z Giglia, na ostrove uviazla. Mala obavy, že len čo sa na ostrove objaví nový koronavírus, nákaza sa medzi miestnymi rýchlo rozšíri.

Španielsko je na počiatku druhej vlny nákazy: Šokujúce slová tamojšej epidemiologičky o novoinfikovaných

Rovnaký strach mal aj Armando Schiaffino, jediný ostrovný lekár. „Vždy, keď sa na Gigliu objaví nejaká nákazlivá choroba, v priebehu niekoľkých dní sa infikujú prakticky všetci,“ povedal.

ZÁHADA talianskeho ostrova Giglio:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Všetky pozitívne prípady na ostrove boli importované

Prvý infikovaný prišiel na ostrov 18. februára. Šlo o 60-ročného muža. V tom čase ešte nebol oficiálne zistený prvý nakazený na severe Talianska. Šesťdesiatnik pricestoval na pohreb svojho príbuzného. Ako uviedol server Novinky.cz, necítil sa dobre a trápil ho kašeľ. Po pohrebe odišiel späť na pevninu a o tri týždne neskôr zomrel v nemocnici.

Iní traja covid-19 pozitívni ľudia dorazili z pevniny na ostrov 5. marca, teda štyri dni pred vyhlásením karantény v celej krajine. Jeden z nich, Nemec, sa stretával so svojimi priateľmi na ostrove a navštevoval reštaurácie. Po týždni kvôli silnému kašľu absolvoval test na koronavírus. Výsledok bol pozitívny a muž šiel do domácej izolácie.

ZÁHADA talianskeho ostrova Giglio:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalším infikovaným bol muž, ktorý prišiel za rodičmi z Austrálie. Tri dni po tom, ako pricestoval na Giglio, súžila ho horúčka. Test mu odhalil covid-19 a ostal v karanténe v dome u rodičov.

Mutiová i Schiaffino sa obávali, že nákaza sa rozšíri medzi miestnymi. Na pohrebe, kde bol infikovaný šesťdesiatnik, sa totiž ľudia objímali i bozkávali.

Lekári následne ľudí vyzvali, aby podstúpili testy na koronavírus. Z približne 800 stálych obyvateľov sa ich dobrovoľne prihlásilo 723. Výsledok bol neuveriteľný – nákaza sa u nikoho neodhalila. Z testovaných mal len jeden protilátky. Išlo o staršieho ostrovana, ktorý sa plavil na rovnakom trajekte ako nemecký turista. Nikto iný sa, našťastie, neinfikoval. Prečo je tomu tak, je záhadou aj pre samotných epidemiológov.

Viac o téme: TalianskoNákazaOstrovCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu