Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fenomén La Niña môže ovplyvniť počasie na celom svete: Zarážajúca predpoveď americkej vládnej agentúry

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Climate.gov, Thinkcstock)

USA – Podľa Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA) jestvuje až 55-percentná pravdepodobnosť vzniku fenoménu La Niña na jeseň 2020. Čo presne to znamená?

MAPA Na Sibíri zaznamenali mimoriadne vysoké teploty: Odborníci bijú na poplach!

Fenomén La Niña môže ovplyvniť počasie na celom svete. Tento rok je na jej vznik až 55-percentná šanca. Vyplýva to z najnovšej predpovede NOAA.

Chladnejšia fáza La Niña je v podstate opakom fenoménu El Niño. „Počas nej dochádza k zosilneniu pasátovej cirkulácie v západnom Pacifiku, čo vedie k posunu veľkých más studenej povrchovej vody, zvyčajne prítomných v blízkosti juhoamerických pobrežných oblastiach Tichého oceánu, do centrálnych častí tropického Pacifiku,“ uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Podobne ako El Niño, aj fenomén La Niña je častokrát spájaný so zmenami charakteru počasia po celom svete. Počas jeho pôsobenia dochádza k výraznejšiemu poklesu celkovej vlhkosti vzduchu a množstva zrážok v pobrežných oblastiach Severnej a Južnej Ameriky.

La Niña
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Reprofoto/Climate.gov)

„Okrem toho prináša La Niña, napríklad do amerického juhozápadu, suchšiu zimu, čo je samozrejme pre tento región, ktorý za posledných päť rokov zažil normálne zrážkového a snehové podmienky len raz, zlá správa,“ skonštatoval oceánograf a klimatológ Bill Patzert.

Meteorológ Brandon Miller, ktorého citovala stanica CNN, sa domnieva, že tohtoročná La Niña možno zabráni tomu, aby bol rok 2020 najteplejším v histórii meraní. „Ale zrejme bude stále v top trojke,“ dodal Miller.

Viac o téme: FenoménNOAAPočasieLa Niña
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu