Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MAPA Na Sibíri zaznamenali mimoriadne vysoké teploty: Odborníci bijú na poplach!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NOVOSIBIRSK – Teploty v najväčšom sibírskom meste Novosibirsk sa v posledných dňoch vyšplhali nad +30 stupňov Celzia. Nadpriemerné teploty však nezaevidovali len v máji, normálu sa vymykajú už celé mesiace. Odborníci preto bijú na poplach.

Od tohtoročného januára dosahujú teploty na Sibíri nadpriemerné hodnoty. Podľa Roberta Rohdeho, ktorý je členom mimovládnej organizácie Berkeley Earth a ktorý sa zaoberá analýzou zmeny klímy, priemerná anomália teplôt od dlhodobého priemeru v Rusku od januára do apríla 2020 dosiahla takmer 6 stupňov Celzia. Informoval o tom portál iMeteo.sk.

Jakub Rybicki, ktorý precestoval celý Sibír, sledoval teplotné zmeny. „Je zrejmé, že teplota stúpa. Napríklad tento rok je o 5 °C teplejšie ako priemer,“ povedal.

Aj vedci z Národnej oceánskej a meteorologickej služby (NOAA) potvrdzujú výrazné oteplenie.

Mapa ukazuje mieru globálnych zmien teploty v apríli
Zobraziť galériu (2)
Mapa ukazuje mieru globálnych zmien teploty v apríli  (Zdroj: noaa)

Podľa profesora Szymona Malinowskiho z Varšavskej univerzity ide o veľký problém, pretože permafrost (oblasť s trvalo zamrznutou pôdnou vodou, pozn. red.) sa na Sibíri začal topiť, čo môže prispieť k výraznému zhoršeniu emisií skleníkových plynov, ktoré vedie ku globálnemu otepľovaniu.

Profesor konštatuje, že ide o progresívnu klimatickú katastrofu. Teplota sa mení, hladiny morí a oceánov stúpajú a ľadovce sa topia. Jeden z ľadovcov sa za uplynulých 21 rokov zmenšil o 600 metrov, zdôraznil Malinowski.

Bogdan Chojnicki, klimatológ na Poznanskej univerzite, doplnil, že nejde o lineárne, postupné zmeny, ale o veľmi dynamické zmeny, ktoré sa zrýchľujú a naberajú na obrátkach. A prudké otepľovanie na Sibíri považuje za jasný dôkaz.

Malinowski si myslí, že sú to signály, ktoré by sa nemali podceňovať. „Toto je posledná výzva, aby vlády znížili emisie skleníkových plynov. Neuvedomujeme si, ako ďaleko zašla zmena klímy.“

Viac o téme: SibírKlímaOtepľovaniePočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu