Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

JESEŇ 2020 Meteorológovia prišli s prvou prognózou pre Európu: FOTO Čo čaká Slovensko?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA – Jeseň je čo nevidieť tu. Aká bude? Prvá prognóza je už známa. Prišli s ňou americkí meteorológovia zo služby AccuWeather.

Ako načrtol meteorológ Tyler Roys, tohtoročnú jeseň v Európe ovplyvnia tropické cyklóny v Atlantiku. Európu môžu zasiahnuť rôznymi spôsobmi - od mierneho vetra po silné poryvy, od ľahkého dažďa po veľké záplavy.

Alan Reppert, tiež meteorológ, spresnil, že spomínané systémy môžu spôsobiť zrážky v Španielsku, Portugalsku a vo Francúzku. V týchto krajinách totiž nedostatok vlahy v lete lokálne zapríčinil extrémne sucho.

Podľa Roysa možno očakávať, že v prvej polovici jesene udrú v Európe víchrice, a to hlavne v jej severozápadnej časti. Ide o Britské ostrovy, Nórsko a sever Francúzska a Nemecka.

AccuWeather
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/Accuweather)

Druhá polovica jesene by zas mala priniesť skôr veternejšie počasie – očakáva sa najmä v južnejších častiach Európy.

Pokiaľ ide o prechod z leta do jesene, ešte v septembri by mali panovať vysoké teploty. Teplé septembrové počasie sa prejaví v západnej a strednej Európe, teda aj na Slovensku.

Jeseň však nebude iba teplá, ale i daždivá. Meteorológ mieni, že napríklad Írsko a Spojené kráľovstvo potrápia nadpriemerné zrážky i teploty.

V strednej a juhovýchodnej Európe sa v druhej polovici jesene citeľne ochladí. Spadne tam i dostatok zrážok, čo podľa meteorológov môže viesť k skoršiemu sneženiu.   

Viac o téme: JeseňPrognózaPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu