Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Kalifornii zrejme namerali absolútny teplotný rekord: Takáto teplota sa hádam nedá prežiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LOS ANGELES - Hodnotu 54,4 stupňa Celzia namerali v nedeľu v Národnom parku Údolie smrti, čo by v prípade potvrdenia mohla byť najvyššia teplota zaznamenaná na Zemi od začiatku meraní. Informovala o tom v pondelok na svojej webovej stránke stanica CNBS News s odvolaním sa na Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA).

Zaznamenanú teplotu už preveruje americká Národná meteorologická služba (NWS). Najvyššiu overenú teplotu na Zemi namerali v roku 2013 práve v Údolí smrti. V ten deň dosahovala hodnotu 54 stupňa Celzia. V roku 1913 zaznamenali v tejto oblasti síce až 56,6 stupňa Celzia, táto hodnota je však sporná.

Údolie smrti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Brian Melley, File)

Západné pobrežie Spojených štátov zasiahla počas uplynulého víkendu vlna horúčav a teploty by podľa predpovedí mali počas najbližších dní ešte stúpať. Horúce počasie spôsobilo v Kalifornii dvojdňový výpadok elektrickej energie po tom, ako bola v sobotu vyradená z prevádzky jedna elektráreň. Veľká časť Kalifornie sa spolieha na veternú a solárnu energiu. Mnohí ľudia elektrinu používajú na prevádzku klimatizácie, v dôsledku čoho býva elektrická sieť počas horúčav preťažená a hrozí jej úplný výpadok. Úrady využívajú plánované výpadky prúdu na zvládanie dopytu a zabránenie úplnému výpadku.

Viac o téme: RekordTeplotaUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu