Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Štúdia priniesla dobré správy: Aj ľudia bez protilátok môžu mať istú mieru imunity

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

ŠTOKHOLM - Určitú mieru imunity voči nákaze novým koronavírusom SARS-CoV-2 môžu mať aj ľudia, ktorí boli negatívne testovaní na prítomnosť protilátok. Vyplýva to zo štúdie švédskych vedcov z inštitútu Karolinska nachádzajúceho sa neďaleko hlavného mesta Štokholm, píše spravodajská stanica BBC.

Výsledky štúdia ukázali, že na každú osobu pozitívne testovanú na protilátky pripadli dvaja ľudia s takzvanými T-lymfocytmi, ktoré majú schopnosť identifikovať a zničiť infikované bunky. Tento jav platil aj u ľudí, ktorí mali len mierne alebo žiadne príznaky ochorenia COVID-19. Zatiaľ však nie je jasné, či špecifické T-lymfocyty zabezpečia len ochranu infikovaného človeka, alebo zabránia aj prenosu nákazy na inú osobu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

T-lymfocyty už infikované bunky úplne zničia a zastavia tak ich šírenie na ďalšie zdravé bunky. Protilátky sa na rozdiel od nich naviažu na vírus a neutralizujú ho ešte predtým, než sa dostane do ľudských buniek.

Vedci testovali 200 ľudí na prítomnosť protilátok i T-lymfocytov. Niektorí z nich boli darcami krvi a iní pochádzali zo skupiny osôb, u ktorej sa vo Švédsku zistila nákaza ako u prvých - išlo o navrátilcov zo zasiahnutých krajín ako napríklad zo severného Talianska. Štúdia teda ukázala, že istú imunitu voči nákaze koronavírusom má širšia skupina ľudí, než ako vyplýva z údajov testovania na protilátky.

Viac o téme: ŠtúdiaPandémiaProtilátkyŠvédskoŠtokholmKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu