Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Národná linka pre ženy zažívajúce násilie: Počet hovorov sa rapídne zvýšil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Počet hovorov na Národnú linku pre ženy zažívajúce násilie (NLŽ) sa za uplynulé tri mesiace, teda v čase mimoriadnych opatrení pre nový koronavírus, oproti minulým rokom zdvojnásobil. Najčastejšie pociťovali ženy frustráciu, beznádej a strach v izolácii svojich domovov. Objavili sa tiež prípady eskalácie domáceho násilia pod vplyvom alkoholu, ako problém uvádzali tiež to, že páchatelia nenosili často rúška na verejnosti.

Išlo najmä o telefonáty s identifikovaním fyzického a psychického násilia, mnoho prípadov sa týkalo kombinácie viacerých druhov násilia a ohrozenia. Vzrástol tiež počet telefonátov žien, ktoré zažívali násilie po rozchode. Ako agresor bol najčastejšie uvádzaný manžel, potom partner a expartner, respektíve exmanžel. Mnoho žien používalo vlastné stratégie, ako zvládnuť stres, častejšie siahali po rôznych prírodných liekoch na depresie a stavy úzkosti.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Pribudli tiež počty hovorov od osôb, ktoré zažívajú násilie od svojich dospelých detí, od súrodencov, rodičov alebo iných príbuzných, ako aj susedov. Klientky tiež žiadajú rešpektujúci prístup policajtov, majú totiž pocit, že ich situácia je zľahčovaná.

"Je nesmierne dôležité, aby sme aj v prázdninovom a dovolenkovom období neprestali byť maximálne všímaví voči akýmkoľvek formám a prejavom  násilia v rodinách," zdôraznila sociologička Silvia Porubänová, riaditeľka Inštitútu pre výskum práce a rodiny (IVPR) zabezpečujúceho Národnú linku pre ženy. Aj vedúca NLŽ Mária Víteková vyzýva, aby ľudia na Slovensku "ani v období uvoľnenia opatrení proti COVID-19 neboli slepí a hluchí voči prejavom domáceho násilia a násilia na ženách vo svojom okolí".

Viac o téme: PandémiaSlovenskoKoronavírusNárodná linka pre ženy zažívajúce násilie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu