Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KORONAVÍRUS Kazachstan obnoví reštrikcie po výraznom náraste počtu infikovaných

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NUR-SULTAN - Kazašská vláda sa rozhodla opätovne zaviesť karanténne opatrenia, aby tak zastavila šírenie nákazy novým koronavírusom. Po májovom uvoľnení obmedzení tam totiž opätovne zaznamenali nárast prípadov infekcie, uvádza agentúra AFP.

Opätovné zavedenie tzv. lockdownu oznámil v stredu na Twitteri kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev. Podľa jeho slov bude 14-dňová karanténa platiť od 5. júla. Tokajev dodal, že dvojtýždňové uzatvorenie bude možné predĺžiť v prípade, že to bude nevyhnutné. Kazachstan eviduje za ostatný mesiac takmer štvornásobný nárast počtu infikovaných, píše AFP.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Táto na ropu bohatá krajina zaznamenala v súvislosti s koronavírusom od začiatku pandémie už vyše 41.000 prípadov nákazy a 188 úmrtí, uvádza AFP. Z ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, sa tam dosiaľ vyliečilo vyše 13.000 ľudí.

Do začiatku júna pritom v Kazachstane evidovali len niečo vyše 11.000 prípadov infekcie, z ktorých približne polovica sa vyliečila. Obmedzenia pohybu v tejto krajine platili približne dva mesiace, zrušili ich v máji.

Koronavírus v Maďarsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Balogh Zoltán/MTI via AP)

Nové obmedzenia aj v Predjordánsku

V Predjordánsku budú od piatka po dobu piatich dní platiť nové obmedzenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou. Dôvodom je výrazný nárast v počte nových prípadov, informovala v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu palestínskej vlády.

V rámci obnoveného "lockdownu" zostanú zatvorené všetky obchody okrem supermarketov, pekární a lekární, spresnil hovorca. Pandémia nového koronavírusu mala na palestínskych územiach doteraz mierny priebeh. Počet nakazených sa však začal opäť zvyšovať po tom, ako bola v júni zrušená väčšina epidemiologických opatrení.

Mimoriadne zasiahnutými mestami boli Hebron či Nábulus. Tie boli uzatvorené na päť dní, respektíve na 48 hodín. Na západnom brehu Jordánu doteraz zaznamenali podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva 2636 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ďalších vyše 70 hlásili z pásma Gazy; osem infikovaných osôb nákaze podľahlo.

Viac o téme: PandémiaKazachstanKoronavírusNur-Sultan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu