Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Synovia novinára Chášukdžího oznámili, že odpúšťajú jeho vrahom

Džamál Chášukdží
Džamál Chášukdží (Zdroj: SITA/AP Photo/Hasan Jamali, File)

RIJÁD - Synovia zavraždeného saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího v piatok vyhlásili, že odpúšťajú vrahom svojho otca. Informovala o tom agentúra AFP.

"My, synovia mučeníka Džamála Chášukdžího, oznamujeme, že odpúšťame tým, ktorí zabili nášho otca," uviedol na sociálnej sieti Twitter syn zavraždeného prispievateľa denníka Washington Post Saláh Chášukdží. Nateraz nie je známe, aké právne dôsledky bude mať toto oznámenie Saláha Chášukdžího, ktorý žije v Saudskej Arábii. Chášukdžího vražda, ku ktorej došlo v októbri 2018 v budove saudskoarabského konzulátu v Istanbule, vyvolala pobúrenie po celom svete a veľmi poškodila povesť saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.

Na operácii, ktorej cieľom bola novinárova likvidácia, sa zúčastnilo 15 agentov vyslaných z Rijádu. Chášukdžího telesné pozostatky sa nikdy nenašli. Z 11 osôb obžalovaných v tomto prípade saudskoarabský súd vlani v decembri odsúdil päť ľudí na trest smrti a troch na tresty väzenia. Ostatní obžalovaní boli oslobodení.

Saláh Chášukdží už predtým povedal, že plne dôveruje saudskoarabskej justícii na všetkých jej úrovniach, a kritizoval oponentov, ktorí sa snažili tento prípad zneužiť pre vlastné ciele. Denník Washington Post v apríli informoval, že Chášukdžího deti vrátane Saláha dostali domy v hodnote rádovo miliónov dolárov a úrady im vraj mesačne platia tisíce dolárov. Saláh však túto správu poprel a odmietol aj tvrdenia, že so saudskoarabskou vládou diskutuje o finančnom vyrovnaní za otcovu smrť.

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) a vyslanec OSN spájajú s Chášukdžího vraždou faktického vládcu v kráľovstve, korunného princa Muhammada bin Salmána, čo však vedenie krajiny popiera.

Viac o téme: SmrťNovinárSynoviaSaudská ArábiaDžamál Chášukdží
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu