Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

V Turecku pokračuje proces s podozrivými z vraždy novinára Chášukdžího

Džamál Chášukdží
Džamál Chášukdží (Zdroj: SITA/AP Photo/Hasan Jamali, File)

ANKARA - V neprítomnosti 26 podozrivých osôb, obvinených z vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, pokračoval vo štvrtok súdny proces v tureckom Istanbule. Informovala o tom agentúra DPA.

Všetci obvinení sú občania Saudskej Arábie, ktorá ich odmietla Ankare vydať. Medzi nimi sú aj bývalý zástupca šéfa saudskoarabských tajných služieb Ahmad Asírí a Saúd Kahtání, bývalý poradca saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.

Chášukdžího údajne zavraždili v budove saudskoarabského konzulátu v Istanbule, keď si tam 2. októbra 2018 prišiel prevziať dokumenty potrebné na sobáš so svojou snúbenicou Hatice Cengizovou (vysl. hatidže džengizová). Tá je na súde prítomná.

Chášukdží bol pôvodne blízky saudskoarabskému kráľovskému dvoru, potom sa však stal kritikom tamojšieho režimu. Žil v dobrovoľnom exile v Spojených štátoch a písal pre denník The Washington Post, pričom často kritizoval Saudskoarabské kráľovstvo.

V odtajnenej správe amerických špionážnych služieb, zverejnenej v piatok, sa uvádza, že operáciu na Chášukdžího zadržanie alebo zavraždenie schválil samotný korunný princ Salmán. Washington v tejto súvislosti uvalil sankcie na desiatky občanov Saudskej Arábie, avšak na princa Salmána nie. Saudská Arábia túto správu odmietla ako nepravdivú.

Prípad vyšetrovala aj osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva špecializujúca sa na prípady mimosúdnych a svojvoľných popráv Agnes Callamardová. V správe napísala, že pravdepodobne išlo o "mimosúdnu popravu, nútené zmiznutie a pravdepodobne aj akt mučenia, za ktorý nesie kráľovstvo Saudskej Arábie zodpovednosť".

Viac o téme: ProcesSúd TureckoSaudská ArábiaVražda novináraDžamál Chášukdží
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu