Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Česko šokoval raritný prípad nákazy: Chytilo dievča KORONAVÍRUS z jogurtu? Dôrazné varovanie odborníkov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP, Getty Images, )

PRAHA – V Česku sa objavil šokujúci prípad. Štrnásťročné dievča sa infikovalo novým koronavírusom po tom, ako v rúšku a rukaviciach kúpilo jogurt v potravinách v Zlíne. Natíska sa teda otázka, či sa školáčka nakazila z kontaminovaných rukavíc, alebo z téglika. Hygienička v tomto súvise vysvetlila, prečo by sme sa mali rukaviciam radšej vyvarovať.

Súvisiaci článok: Šokujúci prípad v Česku! Na prenos KORONAVÍRUSU stačil jogurt: V potravinách sa infikovalo 14-ročné dievča

Rúška áno, rukavice nie

Aby rukavice spĺňali ochrannú funkciu, musí sa s nimi správne manipulovať. „Rúško kryje tvár počas celej doby pobytu vonku. Zato rukavicami ochytáme plno plôch a predmetov a môže sa stať, že dáme dole rúško v kontaminovaných rukaviciach, a tým je možná kontaminácia kritického miesta - tváre a slizníc,“ objasnila Zdeňka Jágrová, riaditeľka Hygienickej stanice hlavného mesta Prahy pre Blesk.cz. A ako podotkla, najčastejšie používané rukavice nie sú dosť odolné pri bežných aktivitách a môžu na nich ľahko vzniknúť trhliny. „Pri dôslednom používaní rúška rukavice nepotrebujeme,“ dodala Jágrová.

Aj svetová zdravotnícka organizácia (WHO) avizovala, že pokiaľ si ľudia často a správne umývajú ruky, nosenie rukavíc je zbytočné.  

Česko šokoval raritný prípad
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Neprepichujte obal lyžicou

Dievča sa mohlo infikovať aj tým, že siahlo po kontaminovanom obale jogurtu. Podľa námestníka pre zdravotnú starostlivosť, epidemiológa a vedúceho projektu Chytrá karanténa Romana Prymulu je potrebné aj pri nákupe dodržiavať zásady hygieny.

„To znamená nedotýkať sa povrchu obalu niečím, čo potom dávam do úst. Neotvárať napríklad lyžicou téglik od jogurtu či jeho alobalový uzáver a potom s tou istou lyžicou obsah jesť. Určite neodporúčam jogurt konzumovať na ulici. Keď ho však uchováte deň, dva v chladničke, na povrchu obalu už nemôže byť nič nebezpečné. Keď ho potrebujete zjesť okamžite, nemali by ste sa dotýkať okrajov, aby sa obsah nekontaminoval. A medzičasom si, samozrejme, umyť ruky,“ poradil Prymula.

Epidemiológ súčasne dodáva, že pokiaľ chcete niektoré potraviny konzumovať ihneď, pretrite ich obaly handričkou s dezinfekciou. Ostatné vložte do chladničky.

Česko šokoval raritný prípad
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Raritný prípad

Vskutku ojedinelý prípad infikovaného dievčaťa ukázal, že obchody nie sú bezrizikové. Epidemiológ ale zdôrazňuje, že netreba robiť paniku. „Aby sme nerobili z komára somára – ide o skutočne jeden raritný prípad. Nie je zistené, ako došlo k vlastnému mechanizmu nákazy. Je to pomerne výnimočná vec. Ale ako je zrejmé, aj to sa môže stať,“ doplnil Prymula.

Ako dezinfikovať nákup?

  • Balené potraviny – pretrite mydlovou vodou s roztokom etanolu
  • Zelenina a ovocie –  dôkladne umyte mydlom a vodou
  • Nebalené pečivo – nechajte rozpiecť v trúbe alebo toustovači
  • Potraviny všeobecne stačí tepelne upraviť – teda uvariť, alebo upiecť
  • Trvanlivé potraviny, ktoré hneď nespotrebujete, nechajte na oddelenom mieste „v karanténe“
  • S nákupom manipulujte v jednorazových rukaviciach, tie potom vyhoďte a umyte nástroje, ktoré ste používali, dôkladne si tiež umyte ruky
Viac o téme: ČeskoInfekciaNákazaPotravinyObchodCOVID-19KoronavírusDezinfekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu