Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Šokujúci prípad v Česku! Na prenos KORONAVÍRUSU stačil jogurt: V potravinách sa infikovalo 14-ročné dievča

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZLÍN – Obchody nie sú bezrizikové. Potvrdzuje to ojedinelý prípad zo susedného Česka, keď na prenos nákazy stačil jogurt. Covidom-19 sa infikovalo štrnásťročné dievča, a to aj napriek tomu, že v predajni sa dodržiavali hygienické opatrenia.

Jedným z ohnísk výskytu nového koronavírusu bola predajňa potravín v Zlínskom kraji. Server iROZHLAS.cz spresnil, že v nej dochádzalo k prenosu nákazy od personálu a celkovo sa infikovalo 42 osôb.

Ako tvrdí námestník českého ministra zdravotníctva Roman Prymula, na prípade obchodu sa ukazuje, že je možný aj kontaktný prenos covidu-19.

Šokujúci prípad v Česku!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Daná predajňa je od polovice apríla uzatvorená. Predtým však do nej zákazníci vstupovali jednotlivo a pred obchodom sa nezdržiavali. K dispozícii mali aj ochranné pomôcky. „Došlo k prípadu, keď sa jeden zákazník nakazil iba tým, že si šiel kúpiť jogurt. Nič iné nespravil, a aj napriek tomu u neho došlo k výskytu nákazy,“ povedal Prymula, ktorý je aj epidemiológ.

Čítajte aj: KORONAVÍRUS Muž, ktorý sa v Česku infikoval medzi prvými, čelil šikane: VIDEO Teraz zachraňuje životy

Dodal tiež, že tento nezvyčajný prípad potvrdzuje, že je možný aj kontaktný prenos a mali by sme sa proti nemu chrániť. „V predajni došlo k šíreniu ochorenia od personálu. V obchode a jeho okolí bolo vykonaných celkovo 229 odberov a dohľadaných bolo 42 pozitívnych osôb,“ vyčíslil Prymula.

Portál Blesk.cz informoval, že infikovaným zákazníkom bolo 14-ročné dievča, ktoré malo nasadené aj rukavice, a šlo o obchod s potravinami a zmiešaným tovarom o veľkosti 405 metrov štvorcových. Nedá sa podľa neho ani povedať, že sa tam nedodržiavali hygienické opatrenia, pretože sa predávalo len balené pečivo a plochy i povrchy sa dezinfikovali viackrát počas dňa. Pri pokladni bolo aj plexisklo.

Obchody nie sú bezrizikové

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch ale nevidí dôvod na sprísnenie podmienok. „Myslím si, že sú dostatočné. Toto je nejaký prípad, prípadová štúdia na základe tejto predajne. Určite bude prebiehať ďalšie vyšetrovanie,“ oznámil minister.

„Aby sme nerobili z komára somára – je to skutočne jeden prípad. Ukazuje sa, že toto nie je časté. Toto je raritná záležitosť. Takže zasa aby sme tu nerobili nejaké zložité opatrenia, ktoré zas tak kľúčové nie sú. Ale stať sa to jednoducho môže,“ doplnil Prymula.

Celkovo bolo medzi infikovanými sedem zamestnancov predajne, jedenásť zákazníkov a 24 ďalších osôb. V Zlínskom kraji je aktuálne 329 potvrdených prípadov ochorenia covid-19 a jedno úmrtie. V Česku sa koronavírusom dosiaľ infikovalo 7899 osôb, a vyše 4000 ľudí sa už z vírusu zotavilo.

Viac o téme: ČeskoInfekciaNákazaPotravinyObchodCOVID-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu