Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

KORONAVÍRUS Bolsonaro odvolal obľúbeného ministra zdravotníctva

Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro (Zdroj: SITA/AP Photo/Eraldo Peres)

RIO DE JANEIRO - Pre nezhody týkajúce sa opatrení proti šíreniu nového koronavírusu brazílsky prezident Jair Bolsonaro vo štvrtok odvolal ministra zdravotníctva Luiza Henriqua Mandettu.

"Od prezidenta Jaira Bolsonara som sa práve dopočul, že ma odvoláva z funkcie," napísal Mandetta na Twitteri po stretnutí s hlavou štátu v jeho sídle v metropole Brazília. Poďakoval sa za príležitosť, ktorú dostal, aby mohol plánovať boj proti pandémii koronavírusu, čo je podľa neho veľká výzva pre brazílske zdravotníctvo, uviedla agentúra DPA.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Správa o odvolaní Mandettu vyvolala v mnohých brazílskych mestách protesty. Napríklad na tzv. panelaços v Riu de Janeiro a Sao Paule vyjadrovali obyvatelia svoju nespokojnosť búchaním na hrnce a panvice a z otvorených okien kričali "Bolsonaro odíď". Bolsonaro a Mandetta mali odlišné názory na zásadné odporúčanie proti šíreniu koronavírusu, a to obmedzenie sociálnych kontaktov. Prezident bagatelizoval nový vírus ako "chrípku" a vyzval na návrat k normálnemu životu.

Naopak Mandetta, ktorý bol vo funkcii od januára 2019, presadzoval obmedzenia týkajúce sa verejného života a sociálnych kontaktov. Vzťah oboch politikov sa preto v posledných týždňoch zhoršil. "Brazílčania nevedia, či majú počúvať prezidenta alebo ministra," povedal Mandetta v nedeľu v obľúbenej televíznej relácii Fantástico.

Bolsonaro obvinil Mandettu z "nedostatku skromnosti". Minister pritom prezidenta predstihoval v prieskumoch dôveryhodnosti. Minulotýždňový prieskum inštitútu Datafolha ukázal, že len 33 percent respondentov považuje prístup Bolsonara ku kríze za správny, zatiaľ čo o Mandettovi si to myslelo 76 percent. Za Mandettovho nástupcu bol vymenovaný odborník na rakovinu Nelson Teich.

Viac o téme: OdvolanieMinister zdravotníctvaBrazíliaKoronavírusJair Bolsonaro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu