Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS V Nemecku klesá počet nových infekcií: Reprodukčné číslo je menšie ako jedna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Joerg Carstensen/dpa via AP, Markus Schreiber)

BERLÍN - V Nemecku klesá nielen počet nových infekcií novým koronavírusom, ale aj takzvané reprodukčné číslo vírusu (R0) udávajúce, koľko zdravých ľudí sa nakazí od jedného chorého. Uviedol to vo štvrtok podľa agentúr Reuters a DPA Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Priemerná hodnota reprodukčného čísla sa v súčasnosti pohybuje okolo 0,7, štatisticky to znamená, že jedna infikovaná osoba nakazení menej ako jednu ďalšiu osobu. Rozsah tohto odhadu kolíše medzi hodnotami 0,5 a 0,8. V uplynulých dňoch bola hodnota R0 jedna alebo o niečo vyššia, v stredu prvýkrát klesla pod 1 (konkrétne 0,9).

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ešte začiatkom marca dosahovalo R0 hodnotu 3, 8. apríla sa znížilo na približne 1,3. Šéf RKI Lothar Wieler v utorok uviedol, že aby sa epidémia nového koronavírusu mohla začať zmierňovať, R0 musí byť menšie ako 1. Aj kancelárka Angela Merkelová v stredu pri avizovaní prvého uvoľnenia karanténnych opatrení povedala, že aj malé zmeny hodnoty R0 môžu mať významné následky.

Wieler však zároveň upozornil, že pre uvoľnenie opatrení je dôležité nielen reprodukčné číslo, ale aj podiel imúnneho obyvateľstva v populácii a kapacity zdravotníckeho systému. V súčasnosti ešte nie je možné tvrdiť, že epidémia koronavírusu je v Nemecku na ústupe, dodal šéf RKI.

Viac o téme: InfekciaNemeckoKoronavírusReprodukčné číslo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu