Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS V Česku podľahlo nákaze 23 ľudí, celkovo evidujú vyše 3000 prípadov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

PRAHA - Počet prípadov nákazy novým typom koronavírusu v Česku prekročil 3000, počas pondelka ich pribudlo 184, celkovo teda krajina eviduje 3001 prípadov. S chorobou COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, podľa údajov z pondelkového večera zomrelo 23 ľudí ľudí, 25 sa uzdravilo . Vyplýva to z informácií na webe ministerstva zdravotníctva.

Zhruba sa tak naplnila týždeň stará prognóza Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS), podľa ktorej by sa Česko mohlo dostať na 3000 prípadov nákazy na konci marca. Prvé tri prípady ochorení české úrady oznámili 1. marca. V nedeľu predstavoval denný nárast chorých 160 prípadov, v sobotu 262, v piatok dokonca 373. Cez víkend ale klesal počet vykonaných testov na koronavírus. Počet testov vykonaných počas pondelka by ministerstvo malo zverejniť okolo 09:00.

Počet oznámených úmrtí na chorobu COVID-19 sa v pondelok zvýšil podľa doterajších údajov o sedem. V nedeľu ministerstvo zdravotníctva informovalo o piatich úmrtiach, v sobotu o dvoch. Podľa ministra zdravotníctva Adama Vojtecha (za ANO) všetci zosnulí trpeli ďalšími chorobami alebo boli vo vyššom veku. Vyliečených počas pondelka pribudlo o 14.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Najväčší počet potvrdených prípadov COVID-19 je z Prahy, viac ako štvrtina. Hlavné mesto má tiež najväčší počet prípadov v prepočte na obyvateľa, na každých 100.000 obyvateľov tu pripadá zhruba 60 ľudí s chorobou. Nasleduje Olomoucký kraj a Karlovarský kraj. Najmenej je choroba rozšírená v Juhočeskom a Juhomoravskom kraji, kde je na 100.000 obyvateľov menej ako 15 prípadov.

V nemocniciach skončilo podľa údajov k nedeľu 29. marca 277 ľudí s chorobou COVID-19. Zhruba pätina z nich bola podľa údajov na webe ministerstva vo vážnom stave. Takmer štvrtina z hospitalizovaných sa z choroby vyliečila, alebo bola prepustená do domácej karantény.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

O opatreniach na obmedzenie následkov šírenia nového typu koronavírusu bude dnes znovu rokovať vláda. V pondelok predĺžila do 11. apríla obmedzenie voľného pohybu ľudí, uzavreté zostanú do soboty o veľkonočnom víkende reštaurácie a časť predajní.

Viac o téme: ČeskoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu