Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po obrovskom prepade očakávaná zmena: Ceny ropy vzrástli, podporili ich Trump a Putin

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOUL - Po prepade na 18-ročné minimum sa ceny ropy v utorok vrátili k rastu. Najmä cena WTI zaznamenala výraznejšie zotavenie, keď v porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou vzrástla nakrátko o vyše 7 %.

Ceny nahor posunul rozhovor amerického a ruského prezidenta Donalda Trumpa a Vladimira Putina, ktorí sa dohodli na rokovaniach s cieľom podporiť trhy. Ako v pondelok (30. 3.) uviedli zdroje z Kremľa, Trump a Putin sa v telefonickom rozhovore dohodli, že predstavitelia energetického sektora obidvoch krajín začnú rokovať s cieľom stabilizovať trhy s ropou.

"Ceny ropy sa začali pomaly posúvať smerom nahor, pričom trhy sa zamerali najmä na telefonický rozhovor medzi prezidentmi USA a Ruska. Dúfajú tak, že vysoké nadbytky suroviny na trhu by sa mohli zmierniť," povedal analytik maklérskej spoločnosti OANDA Edward Moya.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Na rozhovor zareagovala najmä cena americkej ľahkej ropy WTI. Do 7.30 h SELČ dosiahla 21,21 USD (19,22 eura) za barel (159 litrov), čo oproti pondelkovej uzávierke predstavuje rast o 1,12 USD alebo 5,57 %. Predtým nakrátko vzrástla až o 7,3 %. V pondelok uzatvorila na úrovni 20,09 USD/barel, čo bola najnižšia hodnota pri uzávierke od februára 2002.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent sa zvýšila v menšej miere. Dosiahla 23,02 USD/barel, čo v porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou predstavuje rast o 26 centov (1,14 %). V pondelok uzatvorila na úrovni 22,76 USD/barel, čo bola najnižšia úroveň pri uzávierke od novembra 2002.

Viac o téme: RopaBurzaDonald TrumpVladimir PutinKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu