Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS V Číne je 48 nových prípadov nákazy, koniec epidémie v Ázii je ďaleko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - V Číne pribudlo 48 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a ďalších päť úmrtí na chorobu COVID-19, ktorú tento vírus spôsobuje. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v utorok Národnou zdravotníckou komisiou.

Všetky nové prípady infekcie sú "dovezené", to znamená, že pozitívne testované boli osoby, ktoré sa vrátili do Číny zo zahraničia. Čína preto od 28. marca pristúpila k uzavretiu svojich hraníc pre cudzincov a čínski občania, vracajúci sa do vlasti, musia podstúpiť povinnú dvojtýždňovú karanténu.

Od vypuknutia pandémie koncom decembra 2019 zomrelo v pevninskej Číne na nový koronavírus 3305 ľudí. Novým koronavírusom sa podľa oficiálnych štatistík nakazilo 81.510 osôb a viac ako 76.000 sa ich vyliečilo.

Koniec epidémie koronavírusu v Ázii je ďaleko

Koniec epidémie koronavírusu v ázijsko-tichomorskom regióne je ďaleko a súčasné opatrenia na zamedzenie jeho šírenia získavajú čas pre krajiny, ktoré by sa mali pripravovať na rozsiahle komunitné prenášanie nákazy. Uviedol to v utorok riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre západné Tichomorie Takeši Kasai.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Podľa neho aj napriek všetkým opatreniam riziko prenosu nákazy v tomto regióne nepominie, kým bude pandémia pokračovať. "Poviem to jasne. Koniec epidémie v Ázii a Tichomorí je ďaleko. Pôjde o dlhodobý boj a my nesmieme poľaviť v našej ochrane," povedal Kasai na virtuálnom brífingu. "Je nutné, aby sa každá krajina pripravovala na rozsiahly komunitný prenos (nákazy)", dodal.

Agentúra Reuters pripomína, že nový koronavírus sa prvýkrát objavil v strednej Číne koncom minulého roka. Doteraz bolo na celom svete zaznamenaných vyše 770.000 prípadov nákazy, pričom USA, Taliansko a Španielsko už predstihli v počte potvrdených prípadov pevninskú Čínu.

Podľa Centra boja proti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying)

Technický poradca WHO Matthew Griffith neočakáva, že by bola nejaká krajina bezpečná, keďže koronavírus sa časom dostane všade. Aj keď sa v ázijsko-tichomorskom regióne podarilo znížiť počet prípadov nákazy, k jej vypuknutiu môže podľa neho aj naďalej dochádzať na nových miestach a obavy sú z privezenia nákazy. Spomenul prípady zo Singapuru a Južnej Kórey týkajúce sa ľudí, ktorí cestovali do zahraničia.

Pozornosť ohľadom epidémie sa teraz upriamuje na Európu, ale pravdepodobne sa presmeruje do iných regiónov, dodal Griffith.

Viac o téme: ČínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu