Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Česku hrozí taliansky scenár! Naši susedia hlásia zlomový prípad nákazy

Koronavírus Zobraziť galériu (3)
Koronavírus (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA – Znepokojujúca správa z Česka! Naši susedia majú prvého pacienta s koronavírusom, u ktorého nie je jasný zdroj infekcie. Ide o prípad pražského taxikára, ktorý nebol v zahraničí, ani v kontakte s nakazenými Čechmi. V krajine teda hrozí taliansky scenár, obáva sa zástupca ministra zdravotníctva Roman Prymula.

Česko má zlomový prípad nákazy novým typom koronavírusu. Infikoval sa pražský taxikár. Muž však nevycestoval do cudziny, ani neprišiel do styku s ľuďmi, ktorí sa zdržiavali na severe Talianska. „Môžeme mať tu v komunite viacero prípadov, ktoré môžu byť potenciálne nebezpečné,“ nazdáva sa Prymula. Ten pre Radiožurnál povedal, že nárast prípadov môže byť v Česku podobný ako v Taliansku či Nemecku.

Čítajte aj: Panika z COVID-19 spôsobila hystériu: Ľudia berú obchody útokom, môže to škodiť, upozorňujú odborníci

Prečo je podľa zástupcu ministra zdravotníctva prípad zlomový? „Je to prípad z pondelka, takže zatiaľ toho ešte nevieme veľa. Každopádne sa zdá, že je to prvý klasický prípad, keď mohlo dôjsť k nákaze naozaj v komunite. To znamená, že nemáme presný podklad o tom, kde sa ten človek nakazil a akým spôsobom sa vírus šíril,“ vysvetlil.

KORONAVÍRUS Česku hrozí taliansky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

V súčasnosti sa pátra, ktorých pasažierov taxikár vozil a či k nákaze mohlo dôjsť vo vozidle alebo mimo neho. „Zatiaľ sa nám nepodarilo zistiť, od koho by sa mohol nakaziť,“ podotkol Prymula.

Podľa neho nebude vôbec jednoduché dostať šírenie koronavírusu pod kontrolu. „Robíme maximum, ale skutočne sa tá epidémia v prakticky žiadnej krajine nepodarila dostať pod kontrolu. Dochádza naozaj k šíreniu,“ uviedol.

Zaznamená Česko nárast ako v Nemecku či Taliansku?

Prymula nevylučuje, že situácia v Česku sa výrazne zhorší. „Máme oneskorenie v nástupe v porovnaní s Talianskom či Nemeckom o tri, resp. dva týždne. Ale ten nárast môže byť podobný.“

Prymula konštatuje, že prísna karanténa v Taliansku, aby sa obmedzilo šírenie vírusu, je správne opatrenie. Priznal však, že nastalo neskoro. „Bohužiaľ, prichádza pomerne neskoro, pretože viacero prípadov v európskych krajinách súviselo s prípadmi z Talianska. Toto opatrenie má dominantne viesť k tomu, aby došlo ku kontrole na území Talianska, ale ako hovorím, je to už pomerne neskoro.“  

Viac o téme: NákazaCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu