Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Panika z COVID-19 spôsobila hystériu: Ľudia berú obchody útokom, môže to škodiť, upozorňujú odborníci

(Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Nielen Slováci, ale aj všade vo svete ľudia v panike z koronavírusu vykupujú obchody. Na dračku idú najviac trvanlivé potraviny, múka, cestoviny či konzervy. Nezaostávajú ani dezinfekčné prostriedky a antibakteriálne gély či mydlá.

Regále zívajú prázdnotou aj v susednom Česku, v Austrálii, v Amerike či Nemecku. Informuje o tom český iDnes.cz. "Ľudia sa skutočne začali zásobovať. Miznú predovšetkým trvanlivé potraviny a plechovky. Celej situácii sa snažíme prispôsobiť," povedala pre portál hovorkyň z REWE Group Kristína Schützm. Obrovské nákupy potvrdila aj hovorkyňa českého Lidla. 

Podobná situácia je aj v USA, tam je momentálne nahlásených 563 potvrdených prípadov koronavírusu. Na odbyt tam ide aj ovsené mlieko, jeho predajnosť stúpla od 22. februára o 305%. "Obyvatelia sa obávajú pandémie koronavírusu, tak si robia zásoby," hovori skupina Nielsen Investigation.

Tá mapuje okolo 900-tisíc obchodov vo viac ako 100 krajinách. Poukazuje aj na to, že markantné navýšenie predaja zaznamenali najme v Číne, ktorá je koronavírusom najviac postihnutá, potom v Taliansku a v USA. "Chýbajú dezinfekcie a rúška. V mnohých obhodoch sú vyčerpané zásoby a nedá sa s istotou potvrdiť, kedy sa doplnia," hovorí Nielsen. 

Preventívne nakupovanie môže škodiť

Za nedostatok rúšok a respirátoroch na potrebných miestach môže v prvom rade to, že ľudia ich v panike skupujú. Upozorňuje na to Svetová zdravotnícka organizácia. Okrem toho, pre vysoký dopyt servery ako Amazon, eBay či Walmart zdvíhajú ceny. 

Na prípadnú pandémiu sa však okrem sveta pripravujú aj Česi a rovnako aj Slováci. Aj v našej krajine od minulého týždňa môžme v obchode vidieť regále zívajúce prázdnotou. Najviac vypredané sú múky, cestoviny, ale rovnako aj dezinfekcie. 

Viac o téme: OpatreniaPanikaBratislavaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu