Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pre Európsku komisiu je rozširovanie na západný Balkán prioritou, tvrdí Várhelyi

Oliver Várhelyi
Oliver Várhelyi (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

BELEHRAD - Rozšírenie Európskej únie o krajiny západného Balkánu je pre Európsku komisiu (EK) "ešte väčšou prioritou". Vyhlásil to vo štvrtok počas návštevy Srbska eurokomisár pre susedskú politiku a rozširovanie Oliver Várhelyi. Informovala o tom agentúra AFP.

Várhelyiho návšteva Srbska, po ktorej by sa eurokomisár mal presunúť do Čiernej Hory, prichádza deň po návrhu európskej exekutívy na zmenu metodiky prístupového procesu. Dôveryhodnosť Únie v regióne utrpela po porušení sľubu o začatí prístupových rokovaní so Severným Macedónskom a Albánskom minulý október. Proti rokovaniam so Skopje a Tiranou sa postavilo Francúzsko. Obidve krajiny navrhované zmeny privítali.

"Pre novú Komisiu je rozširovanie ešte väčšou prioritou," vyhlásil Várhelyi po stretnutí so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom. "Chceme posilniť náš vplyv a vzťahy s krajinami západného Balkánu. Najmä s tými, ktoré už začali prístupové rokovanie," dodal. Najďalej sa v procese dostali Čierna Hora a Srbsko. Prístupové rokovania pritom začali iba v uplynulom desaťročí. Predchádzajúca Komisia odhadovala, že dve krajiny by mohli do Únie vstúpiť najskôr v roku 2025.

Várhelyi vyhlásil, že na vstup by do uplynutia päťročného mandátu súčasnej EK mala byť pripravená aspoň jedna krajina západného Balkánu. Srbsko a Čierna Hora sa podľa neho môžu rozhodnúť, či budú v prístupových rokovaniach pokračovať podľa súčasnej metodiky alebo príjmu novú. Podľa nových pravidiel by sa prístupový proces mal na začiatku sústrediť na "zásadné reformy" a vytvoriť možnosť zastaviť proces v určitých oblastiach. Až po zvládnutí úvodného balíka reforiem by krajiny mali byť pripustené k ďalším článkom procesu.

Brusel dodal, že nový systém by mal vytvoriť "dynamickejší a spravodlivejší prístupový proces". Aleksandar Vučič je s novými pravidlami spokojný. Či ich Belehrad príjme, však zatiaľ jasné nie je. Várhelyi dodal, že bude naďalej bojovať, aby sa prístupové rokovania s Albánskom a Severným Macedónskom otvorili "čo najskôr". Zelenú by mohli dostať už v máji.

Viac o téme: SrbskoBalkánČierna horaEurópska úniaEurópska komisiaOliver Várhelyi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu