Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Wursterová vyjadrila znepokojenie nad použitím zakázaných bojových látok

Karla Wursterová
Karla Wursterová (Zdroj: FOTO TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Generálna riaditeľka sekcie medzinárodných organizácií, rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Karla Wursterová vyjadrila znepokojenie nad tým, že v nedávnom období došlo k použitiu zakázaných bojových látok vo svete vrátane Európy. Urobila tak v príhovore na zasadnutí expertov Austrálskej skupiny v Bratislave.

Wursterová zdôraznila, že SR dlhodobo považuje šírenie zbraní hromadného ničenia a ich nosičov za jednu z najzávažnejších bezpečnostných výziev. Slovensko sa dlhodobo usiluje prispievať k spoločnému úsiliu zabrániť šíreniu zbraní hromadného ničenia svojou expertízou, ako uviedol rezort diplomacie. Dodal tiež, že uskutočnením tohto rokovania Slovensko vyjadrilo svoju podporu Austrálskej skupine, ktorej členom je od roku 1994.

Cieľom stretnutia bola výmena informácií a najnovších poznatkov z oblasti chemických a biologických látok a technológií dvojakého použitia. Skupina predstavuje multilaterálny režim kontroly exportu látok a technológií dvojakého použitia. Združuje 43 členov s cieľom zabrániť zneužitiu týchto látok na výrobu chemických a biologických zbraní hromadného ničenia.

Viac o téme: ZnepokojenieEurópaMinisterstvo zahraničných vecíKarla WursterováBojové látky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu