Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Tak toto prehnal! Emmanuel Macron sa obul do bulharských občanov, tí mu to nedarovali

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Ludovic Marin, Pool via AP)

SOFIA - Diplomatickú roztržku medzi Bulharskom a Francúzskom spôsobil výrok francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o "bulharských bandách" pôsobiacich v krajine galského kohúta. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Pobúrenie bulharských politikov vyvolal Macronov rozhovor pre štvrtkové vydanie pravicovo orientovaného francúzskeho časopisu Valeurs Actuelles, v ktorom šéf Elyzejského paláca povedal, že chce bojovať zo všetkých síl proti paralelným štruktúram a nelegálnemu prisťahovalectvu. "Preferujem legálnych prisťahovalcov z Guiney alebo z Pobrežia Slonoviny (...) namiesto ilegálnych ukrajinských alebo bulharských gangov," uviedol Macron.

"Nikto mu nedáva právo urážať bulharský ľud," reagoval v sobotu vo vysielaní súkromnej televíznej stanice bTV podpredseda bulharskej vlády a minister obrany Krasimir Karakačanov. Podpredsedníčka bulharskej vlády a šéfka diplomacie Ekaterina Zacharievová poverila bulharského veľvyslanca v Paríži, aby francúzskemu ministerstvu zahraničných poslal protestnú nótu. Na pondelok si navyše predvolala francúzsku veľvyslankyňa v Bulharsku Florence Robinovú. Kritici vyčítajú Macronovi, že spomínaným rozhovorom sa chce vyhraniť voči krajne pravicovej političke Marine Le Penovej pred prezidentskými voľbami v roku 2022.

Viac o téme: FrancúzskoBulharskoEmmanuel MacronRoztrška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu