Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vidiek nie je pre každého: Muža strašne rozčuľoval susedov kohút, urobil veľmi zlé rozhodnutie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Podmienečný trest päť mesiacov väzenia uložil v pondelok súd na juhu Francúzska mužovi, ktorý zabil susedovho kohúta. Operenca Marcela sa rozhodol zbaviť, pretože podľa neho príliš hlasno kikiríkal. Proti jeho činu sa zdvihla vlna nevôle, petíciu za "spravodlivosť pre Marcela" podpísalo vyše 100-tisíc ľudí.

Žiaden vtip: Súd rozhodol, že kačky zatiaľ môžu slobodne kvákať, čaká sa na expertízu

Kohút Marcel, ktorého majiteľom bol Sébastien Verney, kikiríkal do tohtoročného mája v obci Vinzieux, zhruba 40 kilometrov južne od Lyonu. Podľa jedného z Verneyových susedov ale operenec vydával príliš hlasné zvuky. Preto kohúta najprv zastrelil a potom ho nabodol na železnú tyč.

Za zabitie kohúta súd v meste Privas uložil mužovi podmienečný trest odňatia slobody na päť mesiacov, ale aj pokutu 300 eur a trojročný zákaz držať zbraň.

Podpora na sociálnej sieti

"Nikdy sa tým nenapraví to, čo sa stalo," povedal k rozsudku Verney, ktorý je podľa AFP stále traumatizovaný. Zabitie kohúta Marcela vníma ako útok na "senzorické dedičstvo" francúzskeho vidieka, ktoré čelí čoraz väčšiemu tlaku.

Krátko potom, čo prišiel o kohúta, založil Verney facebookovú stránku, na ktorej sa mu dostalo značnej podpory. Následne vznikla aj petícia s názvom "Spravodlivosť pre kohúta Marcela". Do dnešného dňa sa pod ňu podpísalo viac ako 100-tisíc ľudí.

"Nechajte ich spievať"

Verney spolu s niekoľkými ďalšími ľuďmi pred časom založil tiež asociáciu s názvom "Nechajte ich spievať! Zachovanie dedičstva vidieka", ktorej cieľom je chrániť "senzorické" dedičstvo francúzskej dediny, vrátane jej zvukov a pachov.

Prípad Marcel pripomína kauzu kohúta Maurica z francúzskeho ostrova Oléron, ktorá tiež skončila na súde. Jeho ranný spev rušil pár penzistov pri pobyte vo vidieckom sídle. Súd ale vlani rozhodol, že Maurice smie ďalej kikiríkať. Pred rokom ďalší súd v meste Dax na západe Francúzska rozhodol, že kačice na malej farme pri pobreží Atlantiku môžu napriek sťažnostiam susedov ďalej nerušene kvákať.

Tieto a im podobné súdne spory sa v posledných rokoch stali stelesnením konfliktov medzi pôvodnými a novými obyvateľmi francúzskeho vidieka. Poslanci Národného zhromaždenia, dolnej komory francúzskeho parlamentu, v januári v reakcii na spory schválili zákon o ochrane "senzorického dedičstva" na vidieku. Senát, horná komora zákonodarného zboru, o ňom ale zatiaľ nehlasoval, a do platnosti tak nevstúpil, upozornila agentúra AFP.

Viac o téme: Kohút
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu