Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prelomový prípad nákazy: V Nemecku prvýkrát zaznamenali známy smrtiaci vírus, prenos z komára

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BERLÍN - Nemecko dnes ohlásilo prvý prípad, kedy sa človek nakazil západonílskou horúčkou na nemeckom území po uštipnutí infikovaným komárom. Informovala o tom agentúra DPA. Až doteraz sa všetci chorí nakazili vírusom pri cestovaní alebo kontaktom s chorými zvieratami. Podľa odborníkov prelomový prípad nákazy súvisí so zmenami klímy.

Varovanie pred katastrofou: Pandémia sa dokáže do sveta rozšíriť za 36 hodín, až 80 miliónov obetí

Inštitút Roberta Kocha (RKI) uviedol, že vírusom sa nakazil sedemdesiatročný muž zo Saska. Choroba u neho mala závažný priebeh a kvôli zápalu mozgu sa liečil v nemocnici v Lipsku. Teraz už je zdravý.

Vírus západonílskej horúčky bol prvýkrát preukázaný v roku 1937 v Ugande. Medzitým sa rozšíril do rozsiahlych častí Afriky, Ázie a Európy a v 90. rokoch aj do Spojených štátov. Jeho nositeľmi sú hlavne vtáky a tiež komáre, ktoré sa nakazia infikovanou krvou.

Jonas Schmidt-Chanasit z Bernhard-Nocht-Institut für Tropenmedizin (BNITM) uviedol, že "posledné dve nezvyčajne teplé letá, ktoré zapríčinila klimatická zmena, zrejme prispeli k výskytu vírusu severne od Álp".

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

V posledných rokoch sa vírus, ktorý bol predtým obvyklý najmä v tropických oblastiach, šíri čoraz viac na sever. Vlani sa nakazili stovky ľudí v Grécku, Taliansku aj v balkánskych štátoch, 72-ročná žena zomrela na túto chorobu aj na južnej Morave.

Inkubačná doba západonílskej horúčky sa pohybuje od troch do 14 dní. Až 80 percent nakazených vôbec nezaznamená žiadne príznaky, asi pätina chorých pociťuje príznaky pripomínajúce chrípku. Asi v jednom percente prípadov môže mať choroba závažný priebeh, riziko hrozí najmä deťom, starším osobám a ľuďom s oslabeným imunitným systémom. Vírus môže spôsobiť encefalitídu či meningitídu a pacientom hrozí aj smrť.

Viac o téme: Západonílska horúčkaZápadonílsky vírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu